Hilversum,
21
maart
2018
|
14:46
Europe/Amsterdam

Van onschatbare waarde: aflevering 1 en 2

Donderdag 12 en 19 april om 21.30 uur op NPO 1

Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar object. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. Vanaf donderdag 12 april om 21.30 uur op NPO 1 presenteert Dionne Stax een gloednieuw seizoen Van onschatbare waarde bij MAX.

Aflevering 1 – donderdag 12 april om 21.30 uur op NPO 1
Het startschot voor de eerste aflevering wordt gegeven door Jos. De Amsterdamse tante van Jos’ vrouw was door zware astma aan huis gekluisterd. Ter vermaak bezat zij een stereographoscoop, een soort 19e-eeuwse ‘3D-bril’. Het object heeft emotionele waarde, maar ligt ook alweer 15 jaar in de kast. Lukt het Jos om de stereographoscoop voor een goede prijs te slijten?

Daarnaast zien we Simone. Simone trof een Louis Vuitton-koffer uit 1928 aan in het pension van de Franse tante van haar stiefvader. De koffer bevat meerdere briefwisselingen en telegrammen, waaruit te ontdekken valt dat de eigenaresse jarenlang verwikkeld was in een tragische liefdesaffaire. Zien de experts brood in dit unieke object?

En verder: de etalageklopper van Sjaak. Het 70 centimeter hoge object stond vermoedelijk ergens in de jaren 20 in een deftige zaak in Duitsland. Door een drijfveertje beweegt het mannetje zijn arm en tikt hij tegen de ruit om klanten te lokken. Vooral Ebert lijkt erg geïnteresseerd in het object. Maar zou Sjaak bij Ebert aankloppen?

Tot slot zien we aan het eind van de eerste aflevering John. John kocht zijn draaiorgel in een vlaag van verstandsverbijstering. Hij denkt dat het orgel ongeveer 70 jaar oud is. John zet hoog in bij de experts, maar is hij niet té optimistisch?

Aflevering 2 – donderdag 19 april om 21.30 uur op NPO 1
Deze aflevering begint met Merel. Zij neemt een ‘rad van fortuin’ of ‘rad van avontuur’ mee voor de experts. Het rad zorgde voor spanning en sensatie op Amerikaanse kermissen en casino’s. In het rad zitten dollarbiljetten verwerkt uit de jaren 30. Het Amerikaanse object heeft jaren in een Nederlands museum gestaan. Het geld wil Merel graag investeren in een nieuwe keuken, maar levert het rad genoeg op om dat te kunnen bekostigen?

Wick is de trotse eigenaar van een zogenoemde kunst bierwagen. In juni 1962 was de opening van het Grand Hotel de Cocagne in Eindhoven en werd dit kunstwerk van Huib Noorlander onthuld in de lounge. Bij een overname, is het kunstwerk van de muur gehaald. De vader van Wick, die bij de technische dienst werkte, nam het mee naar huis. Wick ziet het object als de nalatenschap van zijn vader en wil de opbrengst graag delen met zijn broer en zus. Kan hij hen verassen met een mooi bedrag?

Ook zien we Diederick met een Japanse plaquette. Geportretteerd is Prins en stadhouder Willem V te paard. Het Japans lakportret op koper, uit het laatste kwart van de 18e eeuw, zit in de originele houten lijst en is ingelegd met parelmoer. Diederick zet hoog in, maar gelukkig heeft hij enige onderhandelingsruimte.

De aflevering eindigt met Vittoria en haar Italiaanse draagstoel. Vittoria’s grootmoeder was een chique antiquair in Milaan en een gevestigde naam op de Italiaanse antiekmarkt. De draagstoel stond in haar huis. Als kind speelde Vittoria in de draagstoel. Na het overlijden van haar oma, erfde Vittoria haar huis mét alle spullen. Nu hoopt Vittoria een mooi bedrag voor de draagstoel te ontvangen.

De experts
Meer informatie over de vier experts in Van onschatbare waarde is te vinden via de volgende links: Ilse Daatselaar, Bert Degenaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.

Van onschatbare waarde
Donderdag 12 en 19 april om 21.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

www.maxvandaag.nl | #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde