Hilversum,
19
juli
2022
|
10:15
Europe/Amsterdam

Nieuw bij MAX: Huub Stapel en Martin Hendriksma volgen Nederlandse kust

19 juli, In het MAX-programma Langs de Kust onderzoeken presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen. Langs de Kust is te zien vanaf zaterdag 27 augustus om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

In vijf afleveringen bezoeken Huub en Martin de vijf provincies aan de kust. Stelselmatig hebben we haar naar onze hand gezet, maar onze kust is meer dan een zeewering. Ze is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken. 

Huub Stapel: “Zeventien jaar was ik, toen ik voor het eerst de zee zag. We gingen wadlopen met de middelbare school. Ik ben nooit een grote zwemmer geweest, ik ga het water in om af te koelen. De zee is fascinerend, we hebben iets met de zee. Er zijn grootse meeslepende dingen gebeurd.“ 

De Zeeuwse kust
De eerste aflevering start in het Verdronken Land van Saeftinge, in Zeeland. Huub en Martin struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken. Het grootste brakwatergebied van Europa. Hier verdronken dorpen en vonden enorme veldslagen plaats met als inzet: de machtige Schelde.

Ook ontmoeten ze de achter-achter-…-achter-kleinzoon (maal tien) van Michiel de Ruyter en heeft Huub een indrukwekkende ontmoeting met de negentigjarige Kees Pouwelse. Als kind was hij getuige van de verschillende geallieerde bombardementen op zijn kustdorp. Hierbij verloor hij zijn huis en enkele familieleden.

De inhoud van de overige afleveringen is te raadplegen op onze perssite.

Langs de Kust
Zaterdag 27 augustus 
Om 20.35 uur bij MAX op NPO 2

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX Instagram.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #langsdekust