Hilversum,
21
juli
2022
|
16:24
Europe/Amsterdam

Afleveringen Langs de Kust

In het MAX-programma Langs de Kust onderzoeken presentator Huub Stapel en schrijver Martin Hendriksma welke rol de Nederlandse kust speelt in ons leven en ontmoeten ze mensen die aan deze eeuwige vloedlijn wonen. In navolging van de series Langs de Rijn en Langs de Maas volgen de mannen de kust van het Zwin in Zeeland tot aan de Eemsmonding in Noord-Groningen. Langs de Kust is te zien vanaf zaterdag 27 augustus om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

In vijf afleveringen bezoeken Huub en Martin de vijf provincies aan de kust. Stelselmatig hebben we haar naar onze hand gezet, maar onze kust is meer dan een zeewering. Ze is ook de plek van heroïsche verhalen, tradities en vertier. Dé plek om te flaneren, ijsjes te eten en de zon op te zoeken. 

Aflevering 1 - De Zeeuwse kust - Zaterdag 27 augustus om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Deze eerste aflevering start in het Verdronken Land van Saeftinge. Huub en Martin struinen door dit wonderbaarlijke gebied: een wirwar aan slikken, schorren en kreken. Het grootste brakwatergebied van Europa. Hier verdronken dorpen en vonden enorme veldslagen plaats met als inzet: de machtige Schelde. Nu heerst er vooral de rust en de natuur. Net naast de laatste duindoorbreking staat de laatste grenspaal. Hier kan hun tocht Langs de Kust echt beginnen. De heren nemen de Westerschelde Ferry. Zo steken ze de bevaarbare Schelde over. Bij het standbeeld van zijn illustere voorvader ontmoet Huub de achter-achter-…-achter-kleinzoon (x10) van Michiel de Ruyter. Ook heeft Huub een indrukwekkende ontmoeting met de 90-jarige Kees Pouwelse. Als kind was hij getuige van de verschillende geallieerde bombardementen op zijn kustdorp. Hierbij verloor hij zijn huis en enkele familieleden.

Aflevering 2 - De Zuid-Hollandse kust - Zaterdag 3 september om 20.45 uur bij MAX op NPO 2
Huub en Martin verkennen in deze aflevering de kust van Zuid-Holland. Huub gaat op de tweede Maasvlakte op speurtocht naar sporen uit het verleden met kenner Walter Langendoen. Tijdens de IJstijd lag deze zee droog en liepen de mammoeten en sabeltandtijgers zo naar Engeland. Ooit liep een lang betonnen lint langs de Kust van Spanje tot Noorwegen: de Atlantik Wall. Zo wilden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun broze stranden beschermen. Fotograaf en kunstenaar Peter de Krom werd zowat tussen de bunkers geboren en was als tiener gids in het plaatselijke museum. Onlangs bouwde hij een bunker om tot mini-hotel. Doorheen de eeuwen ontstonden langs de kust tal van buitenplaatsen. Huub brengt een bezoek aan Landgoed Voorlinden. Erg exclusief krijgt hij van ondernemer en kunstmecenas Joop van Caldenborgh een rondleiding in zijn museum.

Aflevering 3 - De Noord-Hollandse kust - Zaterdag 10 september om 20.45 uur bij MAX op NPO 2
Met de opkomst en de verbreding van het kusttoerisme vanaf eind 19e eeuw wilde men elke bevolkingslaag zijn eigen badplaats geven. Van mondain tot voor het volk. Zo was Zandvoort er voor de elite, compleet met elektrische tram en paarden die badkoetsen het water introkken zodat zedige dames er schaamroodvrij pootje konden baden. Zelfs keizerin Sissi ging er het zuiverende zeesop in. Echter: deze opgang duurde niet lang. Met de komst van de trein, kwamen ook de paupers uit Amsterdam. Zandvoort werd een soort gedrocht. Een kakofonie van halfslachtige stijlen en bedoelingen. Huub wandelt langs de dijk en ontdekt deze merkwaardige metamorfose.

Verder aandacht voor de zogenaamde vakantie- of gezondheidskolonies, waardoor arme kinderen in de jaren ’50 lichamelijk en geestelijk op krachten konden komen. Niet altijd een blije tijd. De tehuizen zijn doordenkt van talloze trauma’s. Voor het Koloniehuis St. Joseph ontmoet Huub een dergelijk bleekneusje.

Aflevering 4 - De Friese kust - Zaterdag 17 september om 20.45 uur bij MAX op NPO 2
Een tocht langs de kust van Friesland begint natuurlijk langs de Afsluitdijk. Al is het voor Huub en Martin nog niet gemakkelijk aan de overkant te geraken. Gelukkig treffen ze enkele palingvissers die hun fuiken inspecteren, zij zijn bereid de mannen een lift te geven. De zoetwatervissers vertellen Huub over de invloed van de dijk en het definitief afsluiten van de Zuiderzee op hun werkzaamheden en het bijzondere bestaan van de paling. Aan de Friese zijde gaat Huub op bezoek bij Johan Pollema. Hij runt een hengelsportwinkel, maar is eigenlijk verliefd op de dijk. Hij verzamelt werkelijk alles van de Afsluitdijk. Getuige hiervan zijn de honderden foto’s en andere memorabilia. Verder gaan Huub en Martin wadlopen met de legendarische gids “Wadloop Annie”: een hele belevenis.

Aflevering 5 - De Groningse kust - Zaterdag 24 september om 20.45 uur bij MAX op NPO 2
Huub en Martin sluiten hun reis langs de Nederlandse kust af in Groningen. In de haven van Lauwersoog ontmoet Huub Barbara Geertsema-Rodenburg. Zij maakt deel uit van de Goede Vissers, mensen die staan voor lokaal en duurzaam. Nabij hun proeflokaal gaat Huub oesters plukken en proeven. Hij houdt alleen helemaal niet van oesters… Langs de Groningse Kust stond landbouw lang centraal, dit leidde tot een klassenmaatschappij. De boeren waren de baas, de landarbeiders moesten het met minder rooien. Toonbeeld van dit alles is het openluchtmuseum Het Hoogeland, daar tonen ze hoe het vroeger was. Verder drinken de heren een biertje in de kleinste zeehaven van Nederland, in Noordpolderzijl. De reis wordt afgesloten in de enige buitendijkse vogelkijkkast (Kiekkaaste) van Nederland.