Hilversum,
08
juni
2022
|
11:04
Europe/Amsterdam

Zwarte Zwanen 9 – Waarom simpel als het moeilijk kan?

Dinsdag 5 juli

In de MAX-serie Zwarte Zwanen ontrafelt journalist Cees Grimbergen sinds 2013 geheimen in de pensioenindustrie. In de financiële wereld schuiven specialisten 1800 miljard pensioeneuro’s over de wereld. Geld van Nederlandse werknemers en gepensioneerden. In het beheer ervan gaat van alles mis. De ‘Wolves of Wall Street’ hebben er meer over te zeggen dan Nederlandse werknemers. De vakbonden FNV en CNV staan de uitwassen openlijk toe. Zwarte Zwanen 9 is te zien op dinsdag 5 juli om 20.25 uur op NPO 2.

In Zwarte Zwanen 8 (28 juni jl.) werd het dalend vertrouwen in het pensioensysteem zichtbaar. Oorzaak: het al veertien jaar niet indexeren van de pensioenen. De regering loodst nu een nieuwe pensioenwet door de Eerste en Tweede Kamer. In Zwarte Zwanen 9 blijkt dat de echte pijnpunten van ons Pensioenstelsel in de nieuwe wet niet worden opgelost. Die wet verandert niets aan de extreem hoge verdiensten in de wereld van pensioenuitvoerders en vermogensbeleggers. Het verandert evenmin iets aan de vele dubbele petten in de pensioenwereld, die de schijn van vriendjespolitiek oproepen. Centraal in deze baantjescarrousel staat het Tilburgse pensioeninstituut Netspar dat geen onderzoek doet naar integriteitsschendingen. Gevreesd wordt dat de pensioenwet zo ingewikkeld wordt dat fraude en fouten met pensioengeld zich nog meer gaan voordoen.

De grote vraag in deze Zwarte Zwanen-aflevering: Wie worden er beter van deze ‘stelselwijziging’, nu blijkt dat het nieuwe pensioenstelsel complexer wordt dan het al onbegrijpelijke oude stelsel?

Regering en pensioensector willen met de nieuwe wet het vertrouwen van gepensioneerden en werknemers herwinnen. Invoering van de wet gaat vier jaar duren. In 2027 moet het nieuwe pensioenstelsel effectief zijn. Het omzetten van 1800 miljard euro van het oude naar het nieuwe stelsel is een operatie die zijn weerga niet kent. Administratie en automatisering voor maar liefst 20 miljoen pensioencontracten moeten foutloos functioneren. Terwijl afgelopen tijd vele tekortkomingen in administraties zichtbaar werden.

Duizenden pagina’s wettekst, memories van Toelichting, Kamervragen, -antwoorden en consultancyrapporten zijn over parlementariërs uitgestort. Nog voor de volksvertegenwoordiging op 8 juli met vakantie gaat, moet de Wet Toekomst Pensioenen in grote haast door de Tweede Kamer zijn behandeld.

In deze aflevering van Zwarte Zwanen: oud-minister Koolmees die over pensioenen ging, MAX Ombudsman Rogier de Haan, VU-hoogleraar Christelijk Sociaal-Denken Arjen Siegmann en senioren met een klein pensioen. Pensioenconsultant Tobias Bastian berekende hoeveel administrateurs nodig zijn om zorgvuldig van het oude naar het nieuwe pensioensysteem te komen. Integriteitsspecialist Willeke Slingerland legt uit hoe netwerkcorruptie in de pensioenwereld kon opkomen. De jonge tekenaar Carlijn Kingma vertelt over haar fascinatie voor de enorme geldstromen. Ze maakte er een kunstproject van.

Zwarte Zwanen
Dinsdag 5 juli
Om 20.25 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #Zwartezwanen