Hilversum,
08
februari
2017
|
15:12
Europe/Amsterdam

Zwarte Zwanen 6 - U en de Pensioenelite

Nieuwe aflevering in pensioenreeks

Journalist Cees Grimbergen vervolgt zijn onderzoek binnen de pensioenindustrie. Negen dagen voor de verkiezingen, op 6 maart om 21.00 uur bij MAX op NPO 2, presenteert hij nieuwe feiten. De zesde aflevering uit de MAX-pensioenreeks is getiteld: Zwarte Zwanen 6 - U en de Pensioenelite.

In eerdere uitzendingen bracht MAX opmerkelijk nieuws: verzwegen fraudegevallen, geheime schikkingen en afscheidspremies van miljoenen euro’s voor pensioendirecteuren, betaald uit de pensioenpot van werknemers. Ook legde het programma de rol van pensioenfondsen ABP en PFZW bij de ondergang van uitgeversconcern PCM bloot. Daarbij bracht MAX’ documentairereeks aan het licht dat beleggers de winsten pakken, terwijl de verliezen op de premiebetalers worden verhaald.

Iedere dag, 365 dagen per jaar, storten werknemers 80 miljoen euro in de pensioenpot. Een pot vol ‘andermans geld’ die steeds minder zekerheid biedt. Het pensioen is een van de grote thema’s bij de komende verkiezingen. In de zesde aflevering van Zwarte Zwanen aandacht voor de activiteiten van de Nederlandse Pensioenelite. Het vertrouwen in pensioendirecties, vermogensbeleggers en pensioeninstituties daalt nog steeds. De snel stijgende pensioenleeftijd en de dalende koopkracht onder ouderen speelt daarin een rol.

MAX vraagt zich in Zwarte Zwanen 6 af hoe gewone Nederlandse burgers aankijken tegen de mensen die hun pensioen beheren. Wat overkomt de gewone deelnemer als hij het pensioenfonds op fouten wijst? De 80-jarige Riet doet haar relaas. Ze krijgt van pensioenfonds PMT een bruto weduwenpensioen van 114 euro per maand. Ze is er van overtuigd dat PMT een foutieve berekening maakte. Ook de 72-jarige oud-filiaalchef van een Albert Heijn-vestiging, Herman, verbaast zich over hoe zijn pensioeninleg beheerd wordt. Christine (84), oud-ziekenhuismedewerker, laat kritische geluiden horen aan haar pensioenfonds PFZW. Hoe reageert haar fonds? Gepensioneerd productspecialist Peter (67) gaat voor de MAX-camera de confrontatie met zijn pensioenfonds PME aan. Hans (53), medewerker van het Hilversumse fijnmetaalbedrijf Buhl, vertelt hoe meerdere sterfgevallen in zijn omgeving het belang van pensioenopbouw doen relativeren.

Verder citeert Zwarte Zwanen 6 uit interne stukken van de grootste Nederlandse pensioenuitvoerder APG. Daaruit blijkt dat de uitvoering van de ingewikkelde pensioenregelingen vastloopt. Wat doen pensioenfondsen met het toenemend aantal fouten? Waarom investeert een van de grootste pensioenuitvoerders van het land, MN, 75 miljoen in een ICT-project? Terwijl dat project halverwege stopt.

In 2013 maakte MAX de eerste aflevering van Zwarte Zwanen. Daarin toonde Cees Grimbergen aan dat pensioenfondsen soms miljoenen aan individuele vermogensbeleggers betalen. In antwoord op Kamervragen daarover zei Staatssecretaris Klijnsma toen: ‘Dat is absurd. Ik zal dit onderwerp onder de aandacht van de fondsen blijven brengen.’ Wat ondernam staatssecretaris Jetta Klijnsma de afgelopen vier jaar tegen de excessieve beloningen?

Zwarte Zwanen 6: U en de Pensioenelite
Maandag 6 maart
Om 21.00 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl | #ZWARTEZWANEN | @MAXDOCUMENTAIRE