Hilversum,
13
juli
2016
|
13:47
Europe/Amsterdam

Zwarte Zwanen – een samenvatting

Donderdag 14 juli op NPO 2

Op donderdag 14 juli om 21.15 uur op NPO 2 zendt MAX een xamenvatting van drie spraakmakende MAX-documentaires over de Nederlandse pensioenindustrie uit. Zwarte Zwanen onderzocht in 2013 en 2015 de pensioenfondsen die 1300 miljard euro over de wereld schuiven.

De onderzoeksjournalistiek van MAX maakte tienduizenden reacties van bezorgde burgers los. De berichtgeving over de handel en wandel van pensioenbeleggers leidde tot woede van het pensioen establishment. Hoe de ouderenomroep het waagde kritische vragen te stellen bij het geschuif met verplicht afgedragen pensioenpremies van Nederlandse werknemers…

De documentaires zijn tot vandaag gespreksstof in de bestuurskamers van de pensioensector. Het FNV-ledenparlement nam naar aanleiding van Zwarte Zwanen een motie tegen pensioenbeleggingen in Private Equity aan. En na onthullingen over salarissen en bonussen van vele miljoenen voor pensioenbeleggers, noemde staatssecretaris Klijnsma deze beloningen: ‘Bizar’. En ABP-bestuurslid Xander Den Uijl noemde de wereld waar hoge beloningen vanzelfsprekend zijn ‘een verschrikkelijke wereld.’ In Zwarte Zwanen leverde MAX het bewijs dat met pensioengeld van ABP en PFZW rendement werd gemaakt door uitgeefconcern PCM leeg te halen. De techniek heet: Private Equity. Verder werd ingegaan op de ‘pensioentaal’. Veel gebruikte begrippen als ‘transparantie’ en ‘integriteit’ hebben in de pensioenwereld een andere betekenis dan elders.

Deze samenvatting is een opstapje naar twee nieuwe delen Zwarte Zwanen die NPO 2 op vrijdag 15 juli en vrijdag 22 juli zal uitzenden.
 

Zwarte Zwanen: Een samenvatting
Donderdag 14 juli om 21.15 uur op NPO 2

Zwarte Zwanen 4: De schimmigheid blijft
Vrijdag 15 juli om 21.00 uur op NPO 2

Zwarte Zwanen 5: Kan het anders met uw pensioenpremie?
Vrijdag 22 juli om 21.00 uur op NPO 2