Hilversum,
25
maart
2022
|
13:05
Europe/Amsterdam

Zorgsector reageert verbijsterd: "geen extra verpleeghuisplekken", aldus de minister

Vrijdag 25 maart

Extra verpleeghuisplekken, zoals we die nu kennen, komen er niet of nauwelijks bij. Dit ondanks het feit dat door vergrijzing de vraag naar ouderenzorg hard toeneemt. Conny Helder (VVD), Minister voor Langdurige Zorg, verwacht dat ouderen met een complexe zorgvraag, zoals dementie, thuis blijven wonen met ondersteuning van thuis- en mantelzorg en technische innovaties. Dat zegt Helder in haar eerste tv-interview als minister in Meldpunt bij MAX, vanavond om 19.50 uur op NPO 2.
 

Volgens Helder heeft het bijbouwen van verpleeghuisplekken in de huidige vorm geen zin, omdat er toch geen personeel is. “De 130.000 verpleeghuisplekken die we nu hebben, behouden we. Maar we kunnen de groei van 25.000 verpleeghuisplekken die we nodig hebben niet op dezelfde manier vormgeven, omdat we daar de medewerkers niet voor hebben”, aldus Helder vanavond in Meldpunt.

De zorgsector reageert verbijsterd. “Dit is tegen de afspraken in die we vorig jaar hebben gemaakt”, zegt Anneke Westerlaken van brancheorganisatie ActiZ. “Sommige verpleegzorg kan thuis. Maar een groot deel zal een verpleeghuisplek nodig hebben. Wij houden de minister aan de afspraken.” Pikant detail is dat de huidige minister destijds bestuurslid en woordvoerder was van ActiZ.

Minister Helder zegt in Meldpunt dat de geplande bezuiniging van 400 miljoen euro op verpleeghuispersoneel niet van tafel gaat. Bert de Haas van FNV Zorg en Welzijn noemt dit in de uitzending “een klap in het gezicht van de medewerkers”. Zij zuchten nu al onder te krappe bezettingen en te veel zorgtaken. Volgens hem worden de problemen met deze bezuiniging alleen maar vergroot.

De ouderenzorg staat onder druk door gebrek aan geld, verpleeghuisplekken en personeel in combinatie met een snel toenemend aantal zorgbehoevende ouderen. De afgelopen maanden is het aantal wachtenden op langdurige zorg gegroeid naar 18.000. Verpleeghuizen krijgen hun roosters niet meer rond door een hoog ziekteverzuim en personeelsgebrek. Vakorganisatie FNV Zorg & Welzijn voorspelde vorige week ‘een zorginfarct’ als de problemen blijven toenemen.

Minister Conny Helder vertelt in Meldpunt dat het kabinet inzet op preventie en zo lang mogelijk thuis wonen. Ze verwacht dat ouderen, ook met dementie, thuis blijven wonen met ondersteuning van mantelzorg, thuiszorg en technologie. Voor wie verpleegzorg thuis niet langer kan, moet een verpleeghuisplek beschikbaar zijn, zegt Helder. Zij vindt dat haar ministerschap geslaagd is als zij “een aanzet tot deze grote transitie” heeft kunnen maken.

MAX Meldpunt
Vrijdag 25 maart 
Om 19.50 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
MAXMeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl 

Facebook.com/MAXMeldpunt | Twitter.com/MAXMeldpunt | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt