Hilversum,
09
juli
2019
|
06:10
Europe/Amsterdam

Zorgen om 'wildgroei' aan coaches tegen stress en burn-out

Bedrijfsartsen en arbeidspsychologen in onderzoek Nationaal Stressdebat

Tweederde van de bedrijfsartsen en psychologen is bezorgd over de 'wildgroei' aan coaches op het gebied van stress en burn-out. Ze maken zich niet alleen zorgen over de kundigheid van veel coaches, maar ook over de kwaliteit van geboden hulp.

Dat blijkt uit onderzoek onder 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen door het Nationaal Stressdebat, een eenmalige live tv-uitzending van MAX over het grote aantal mensen dat kampt met stress en burn-out (dinsdag 9 juli, NPO 2 om 20.25 uur). Het tv-programma werkte voor het onderzoek samen met de beroepsorganisaties voor bedrijfsartsen (NVAB) en psychologen (NIP).

Het aantal geregistreerde coaches op het gebied van stress en burn-out is in 20 jaar tijd meer dan vertienvoudigd, blijkt uit nieuwe cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) heeft uitgezocht op verzoek van het Nationaal Stressdebat. Stonden in 1999 slechts 415 van dit soort coaches ingeschreven bij de KvK, in mei dit jaar waren dat er 4.484.

Dat is een 'zorgwekkende ontwikkeling', vindt een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen (70 procent) en psychologen (58 procent). Een nog iets grotere meerderheid spreekt zelfs van een 'wildgroei': 72 procent van de bedrijfsartsen en 66 procent van de psychologen. Meer dan drie op de vier verwijst zelden of nooit door naar een coach.

Ook opmerkelijk zijn de belangrijkste oorzaken voor stress en burn-out. Ja, zaken als werkdruk en het altijd maar online en bereikbaar zijn spelen een belangrijke rol. Maar de in dit onderzoek meest genoemde oorzaak voor de overmaat aan stress en het grote aantal burn-outs is dat mensen zélf te veel willen, aldus de bedrijfsartsen en arbeidspsychologen.

Ook het niet kunnen accepteren van tegenslag en ongeluk is een belangrijke factor, aldus deze zorgprofessionals. Die signaleren in meerderheid dat mensen, als het gaat om stress en burn-out, tegenwoordig niet alleen minder weerbaar zijn dan vroeger, maar ook minder veerkrachtig.

In de strijd tegen stress en burn-out moeten mensen meer grenzen stellen en 'nee' zeggen, zo luidt het belangrijkste behandelingsadvies van zowel bedrijfsartsen (87 procent) als arbeidspsychologen (71 procent). Daarna komen adviezen als verwachtingen bijstellen, meer sporten, bewegen en ontspannen.

Een duidelijke meerderheid van de bedrijfsartsen (78 procent) en de psychologen (65 procent) ervaart in hun dagelijkse praktijk dat gezondheidsklachten als gevolg van stress toenemen. Het gaat dan vooral om vermoeidheid en 'emotionele disbalans' (geïrriteerd zijn, boosheid, huilen). Vervolgens zien de bedrijfsartsen veel mensen met slaapproblemen, terwijl psychologen veel cliënten hebben die overmatig piekeren.

De toename aan klachten betekent volgens zowel de bedrijfsartsen als de psychologen niet automatisch dat mensen te veel stress hebben. Meer dan tweederde onderschrijft de stelling: 'mensen hebben niet zozeer te veel stress, ze herstellen te weinig'.

Over het Nationaal Stressdebat
Dinsdag 9 juli om 20.25 uur op NPO 2 zendt MAX het Nationaal Stressdebat uit, 85 minuten live-televisie over hoe Nederland aan stress ten onder lijkt te gaan. De presentatie is in handen van Elles de Bruin en Cees Grimbergen.

Ons land gaat gebukt onder stress, veel stress. Een burn-out is inmiddels volksziekte nummer 1. Van basisschoolleerlingen die te veel hooi op hun vork hebben tot oudere mantelzorgers. Van naar perfectie strevende studenten tot overbelaste leerkrachten, agenten en verpleegkundigen. Hun bloeddruk stijgt, ze slapen slecht, piekeren veel en met lood in hun schoenen beginnen ze aan wéér een nieuwe dag. Totdat… het licht uitgaat en ze uitgeblust en lusteloos thuis blijven.

Het programma ontrafelt waarom het ons niet lukt tot rust te komen. Is het de jachtige samenleving? Zijn het de sociale media? Of willen we zelf te veel in een wereld waar alles mogelijk lijkt? En waarin we niet meer uit de voeten kunnen met ongeluk, tegenslag en luie, lege dagen. En dan wil iedereen ook nog eens mooi, slim en succesvol zijn. Wat niet voor iedereen is weggelegd.

Aan de vooravond van de zomervakantie waarin velen narrig de koffers pakken nadat ze gejaagd laatste stapels werk hebben weggewerkt - vakantiestress! - heeft MAX het Nationaal Stressdebat.

Nationaal Stressdebat
Presentatie: Elles de Bruin en Cees Grimbergen
Dinsdag 9 juli om 20.25 uur
Live bij MAX op NPO 2

www.maxvandaag.nl

@OmroepMAX | #NationaalStressdebat | www.facebook.com/OmroepMAXlive