Hilversum,
09
februari
2023
|
08:13
Europe/Amsterdam

Zó klinkt het werk van Johannes Vermeer

De Nieuwe Vermeer Podcast

MAX vraagt zes getalenteerde podcastmakers om aan de slag te gaan de verloren werken van Johannes Vermeer. Het resultaat is vanaf zondag 12 februari elke week te horen in De Nieuwe Vermeer Podcast.

Aflevering 1 - Een Heer van Stand die zijn handen wast - vanaf zondag 12 februari
Een man die zijn handen wast; dat zou te zien zijn op de eeuwen geleden verdwenen Vermeer. Maar wat betekent het wassen van je handen in een tijd van weinig hygiëne? Podcastmaker Eva Nijs gaat aan de slag met dit verdwenen doek: “Ik vroeg me toen direct af hoe handen wassen überhaupt is begonnen. Wat is daar de geschiedenis van? In die tijd wisten mensen nog niet van het bestaan van bacteriën, dus wat betekende het toen om je handen te wassen?” Vanaf zondag 12 februari verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van de podcast. 

Aflevering 2 - Het Tweede Straatje - vanaf zondag 19 februari
Iedereen kent het Straatje van Vermeer, maar weinig mensen weten dat er nog een Tweede Straatje is. Of wás. Want ook deze Vermeer is onvindbaar. Podcastmaker Bert Scholten duikt in het buitenleven van Vermeer: de periode waarin hij opeens veel straatbeelden uit zijn penseel toverde. Bert: “Waarom besloot Vermeer uiteindelijk naar buiten te gaan? In mijn aflevering probeer ik in het hoofd van Vermeer te kruipen. Wat zag Vermeer en wat deden al die prikkels van buiten met hem als schilder?"

Aflevering 3 - Venus, Jupiter en Mercurius - vanaf zondag 26 februari
In de schilderkunst is mythologie een geliefd onderwerp. Van Vermeer zijn echter maar weinig mythologische taferelen bekend.  Van het zoekgeraakte werk Venus, Jupiter en Mercurius weten we dat Vermeer het ooit maakte. Podcastmaker Wisse Beets duikt in Romeinse Mythologie in zijn vertaling van deze Vermeer. ”Op mijn verloren werk speelt zich een tafereel af uit de Romeinse mythologie. Het gaat over de mythe van Psyche. Een verhaal wat we vandaag de dag nog steeds kennen in een moderner jasje: Sneeuwwitje”.

Aflevering 4 - Het Concert - vanaf zondag 5 maart
Het Concert van Vermeer is een uitzondering in deze reeks. Van dit schilderij weten we heel goed hoe het eruitziet. In 1990 is het gestolen uit een museum in Boston, tijdens de grootste museumroof van de geschiedenis. Podcastmaker Mandula van den Berg: “Juist dit maakt dit werk enorm interessant. Want hoe kon dit werk gestolen worden? Waar zou het kunnen zijn? En wat gebeurt er met een schilderij als het in de onderwereld terecht komt? Ik ga hierover in gesprek met kunstdetective Arthur Brand en ik hoop ook te spreken met een ervaringsdeskundige: een kunstdief.” Daarnaast brengt Mandula Het Concert tot leven in samenwerking met een barokorkest.

Aflevering 5 - De Drie Maria’s aan het graf van Christus - vanaf zondag 12 maart
Drie Maria’s op één gigantisch doek. Van dit werk is behoorlijk wat bekend, maar ook dit schilderij is verdwenen. Lara Aerts zoomt in op één van de drie Maria’s: Maria Magdalena: “Tot op de dag van vandaag houdt ze de gemoederen bezig. Er zijn talloze schilderijen, maar ook popliedjes en films over haar gemaakt. Dus ik vraag me heel erg af wat nu nog steeds de aantrekkingskracht is van Maria Magdalena.”

Aflevering 6 - Het Zelfportret - vanaf zondag 19 maart
Podcastmaker Mina Etemad krijgt de bijzondere opdracht om een vertaling van “Het zelfportret” te maken. Het werk is onvindbaar, maar we weten dat Vermeer hier op te zien is. Veel kunstenaars maakten van een zelfportret ook een zelfstudie. Dát is ook wat Mina in haar aflevering gaat doen: “Wat mij opvalt is dat we er vanuit de kunstgeschiedenis vooral veel beeltenissen van witte mannen bewaard zijn gebleven. Terwijl er ook zeker vrouwelijke schilders zijn geweest, maar daar hechten we op de een of andere manier minder waarde aan. Dat gegeven is voor mij een interessant uitgangspunt om te vertrekken.”

De Nieuwe Vermeer Podcast
Vanaf zondag 12 februari
Elke week een nieuwe aflevering
Te vinden in alle podcastapps en via DeNieuweVermeer.nl

Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_