Hilversum,
25
augustus
2019
|
12:35
Europe/Amsterdam

Zes BN’ers nemen zorgtaken over van mantelzorgers in Zorg uit handen van MAX

Met Joris Linssen, Johnny de Mol, Najib Amhali, Olcay Gulsen, Edsilia Rombley en Stef Bos

Zojuist maakte Joris Linssen op De Perstribune van MAX bekend dat hij samen met Olcay Gulsen, Edsilia Rombley en Stef Bos te zien zal zijn in het nieuwe MAX-programma Zorg uit handen. Al eerder werd bekend dat Johnny de Mol en Najib Amhali meewerken aan het nieuwe programma. Zorg uit handen is vanaf maandag 2 september om 22.10 uur te zien bij MAX op NPO 1.

In Zorg uit handen nemen zes Bekende Nederlanders tijdelijk de intensieve zorgtaken van mantelzorgers over. Centraal staat de zware dagelijkse verantwoordelijkheid die op de schouders van een mantelzorger rust. Door zich voor even te ontfermen over de zorgvrager en openhartig de eigen ervaringen met de kijker te delen, laat de Bekende Nederlander zien hoe urgent de verhalen zijn en wat de impact van mantelzorg is op het leven van zoveel gewone Nederlanders.

Aflevering 1: Johnny de Mol – maandag 2 september, 22.10 uur, NPO 1
Twan (60) heeft een zeldzame spierziekte en zijn vrouw Mirella (60) zorgt als zijn mantelzorger de hele dag door voor hem. Alles komt op haar schouders terecht en daarnaast werkt ze ook nog vier dagen. Mirella heeft door alle drukte en stress al twee keer een burn-out gehad. Ze wil heel graag een aantal taken overdragen aan de thuiszorg, maar dat wil Twan niet. Presentator Johnny de Mol neemt voor een paar dagen de zorg van Mirella over, zodat zij een paar dagen bij kan komen op Mallorca. Gaat het Johnny als mantelzorger lukken om Twan te overtuigen van het belang van thuiszorg?

Aflevering 2: Joris Linssen – maandag 9 september, 22.10 uur, NPO 1
De 83-jarige Eugenie lijdt aan de ziekte van Alzheimer en is afhankelijk van mantelzorg. Haar kinderen hebben een eigen manier gevonden om voor hun moeder te kunnen zorgen. Ze nemen hun moeder om de beurt in huis en zijn allemaal parttime mantelzorger. Hedwig (63) neemt ook haar deel van de mantelzorg op zich, maar vindt het zorgen voor haar moeder, die behoorlijk in de war is, zwaar. Presentator Joris Linssen neemt de rol van mantelzorger over van Hedwig. Hedwig komt voor een paar dagen tot rust op Ibiza.

Aflevering 3: Najib Amhali – maandag 16 september, 22.10 uur, NPO 1
Voor cabaretier Najib Amhali is zorgen voor een ander een vanzelfsprekendheid vanuit zijn Marokkaanse cultuur. Hij stapt voor een paar dagen in de rol van mantelzorger en ontlast vader Huug (63), die voor zijn 24-jarige zoon Robert zorgt. Robert lijdt aan niet aangeboren hersenletsel en is licht verstandelijk beperkt. Najib, zelf vader, komt er snel achter dat mantelzorgen een emotionele rollercoaster is.

Aflevering 4: Stef Bos – maandag 23 september, 22.20 uur, NPO 1
Mariska (48) is mantelzorger voor haar man Harjo (47), die aan niet aangeboren hersenletsel lijdt. Zijn ziekte legt niet alleen een grote druk op Mariska, die naast haar werk voor Harjo zorgt, maar ook op hun 11-jarige zoon Justin. Ook Justin neemt mantelzorgtaken over als Mariska op haar werk is. Zanger Stef Bos ervaart, voor even, als mantelzorger wat er bij komt kijken om te leven met en zorgen voor een man die bij alles in zijn leven beperkt wordt door zijn hersenletsel.

Aflevering 5: Edsilia Rombley – maandag 30 september, 22.10 uur, NPO 1
Vianna (25) zorgt al vanaf jonge leeftijd voor haar moeder (56) en broer (22) die beiden zwakbegaafd en autistisch zijn. Artiest Edsilia Rombley neemt voor een paar dagen de mantelzorgtaken over van de jonge mantelzorger, zodat zij voor het eerst in haar leven op vakantie kan. Maar hoe is het om ineens verantwoordelijk te zijn voor een gezin dat je niet kent?

Aflevering 6: Olcay Gulsen – maandag 7 oktober, 22.10 uur, NPO 1
Tv-presentator Olcay Gulsen neemt de zorgtaken over van Regine (53), echtgenote van Adri (59). Adri heeft een hoge dwarslaesie en is nagenoeg blind. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig en is volledig afhankelijk. Olcay stort zich vol overgave op de mantelzorgtaken, terwijl Regine mag uitrusten. Olcay merkt al snel hoeveel toewijding en opofferingsgezindheid je als mantelzorger moet hebben.

Zorg uit handen (6 afleveringen)
Vanaf maandag 2 september
Om 22.10 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #zorguithanden | Instagram.com/OmroepMAX_