Hilversum,
03
oktober
2017
|
17:08
Europe/Amsterdam

Woensdag in Meldpunt!: Vraagtekens bij cashloze samenleving

Woensdag 4 oktober om 19.20 uur op NPO 2

Betalen met contant geld loopt verder terug. Pinautomaten en bankkantoren verdwijnen. Winkeliers en busbedrijven schakelen soms over op pin only. Dat is veiliger en goedkoper, zeggen ze. Toch zweren nog steeds veel consumenten bij contant geld, om grip te houden op hun uitgaven en privacy. Meldpunt! is woensdag 4 oktober om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

In het Gelderse dorp Heerewaarden is geen pinautomaat meer. Wie contant geld nodig heeft zit met een probleem. De groenteboer en bakker komen hier nog aan huis en accepteren enkel contant geld. “Dit briefje van 20 euro heb ik uit de spaarpot van mijn zoontje gehaald”, zegt een klant van de bakker. “Hiermee betaal ik mijn brood. Ik maak dan dit geld weer over naar zijn spaarrekening.”

Vooral oudere consumenten hebben nog steeds de voorkeur voor contante betalingen. Wie nog niet handig is met internetbankieren of betaalapps kan niet goed bijhouden hoeveel geld hij of zij uitgeeft en hoeveel er nog op de rekening staat. En cash geld is ook handig om de kleinkinderen een cadeautje te geven of om de schoonmaakhulp te betalen.

Desondanks nemen de pinbetalingen in Nederland verder toe; de cashloze samenleving komt eraan. In Zweden bestaat nog maar anderhalf procent van het betalingsverkeer uit contant geld. In Nederland is datzelfde percentage 45. Het is echter de bedoeling dat volgend jaar nog maar 40 procent van de betalingen contant gaat. In Meldpunt! spreekt Elles de Bruin met Ancilla van de Leest, voorvechtster van privacy, over de voor- en nadelen van een cashloze samenleving. Ook schuift Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland aan.

MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een pensioenkwestie van twee mannen die tijdens hun werk arbeidsongeschikt werden. Omdat zij een formulier over een premievrije voortzetting van hun pensioensopbouw niet hebben ingevuld, lopen ze duizenden euro’s aan pensioen mis. Dit, terwijl pensioenfondsen eerder beloofd hadden coulant met voorgenoemde om te gaan. In de studio reageert Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie.

MAX: Meldpunt!
Woensdag 4 oktober om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX