Hilversum,
26
september
2017
|
15:34
Europe/Amsterdam

Woensdag in Meldpunt!: Veel te weinig seniorenwoningen

Woensdag 27 september

Door een gebrek aan betaalbare seniorenwoningen wonen duizenden ouderen in grote steden te lang in een onveilig huis. Om iets aan het tekort te doen moeten jaarlijks duizenden sociale huurappartementen en koopflats voor senioren gebouwd worden. Waarom gebeurt dit veel te weinig? Rijk, gemeenten en woningcorporaties wijzen naar elkaar. Meldpunt! is woensdag 27 september om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO2.

Mevrouw Griep (72) woont al jaren in een veel te grote eengezinswoning in Tholen. Ze wil graag naar een gelijkvloers seniorenappartement met een balkon. Helaas is er voor haar in de buurt geen woning beschikbaar.Meneer en mevrouw Van Gelder (80 en 77) uit Zwolle wonen in een maisonnette-koopwoning met een trap naar boven. Een traplift is geen optie. Ook buiten het appartement zijn trappetjes om bij de voordeur te komen. Meneer heeft Parkinson en mevrouw COPD. Ze willen daarom naar een serviceflat bij een zorgcentrum. Die is wel in de buurt, maar hun inkomen is hiervoor ontoereikend. Voor wat ze wel te besteden hebben, is geen passende woning te krijgen.

In 2014 liet het Rijk becijferen dat er tot 2021 jaarlijks 44.000 seniorenwoningen bij moeten komen om de huidige tekorten en de stijgende vraag op te vangen. Maar in een nieuw rapport van dit voorjaar laat het Rijk dit getal ineens los. Terwijl in dat rapport wel staat dat vanwege het woningtekort in de grote steden veel ouderen met beperkingen in ongeschikte huizen wonen.Hoe groot de tekorten nu precies zijn is niet bekend, omdat gemeenten en woningcorporaties niet registreren hoeveel seniorenwoningen ze hebben. Vaak is niet eens bekend of een flat een lift heeft of niet.

Verder vertelt MAX Ombudsman Jeanine Janssen over de risico’s van het organiseren van groepsreisjes. Een school, wandel- of sportvereniging kan zomaar aansprakelijk gesteld worden voor de kosten als een reisorganisatie failliet gaat. Maar ook in andere situaties kan een vereniging volgens de wet ineens zélf als reisorganisator worden gezien, met alle gevolgen van dien. 

MAX: Meldpunt!
Woensdag 27 september om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX