Hilversum,
12
september
2017
|
14:32
Europe/Amsterdam

Woensdag in Meldpunt!: ouderenzorg zucht onder nijpend personeelstekort

13 september om 19.20 uur op NPO 2

De ouderenzorg kampt met een schreeuwend tekort aan personeel. Aan het eind van dit jaar zijn er 10.000 vacatures en de komende vijf jaar zijn nog eens 125.000 medewerkers nodig om aan de alsmaar groeiende zorgvraag te voldoen. Er is vooral een tekort aan verpleegkundigen voor de wijkzorg en verzorgenden in de instellingen. Meldpunt! gaat woensdag vanaf 19.20 uur op NPO 2 over de gevolgen van deze tekorten en hoe extra personeel kan worden aangetrokken.

Jaarlijks vertrekken er bijna net zoveel mensen uit de zorg als er bijkomen. Terwijl de groep hulpbehoevende ouderen vanwege de vergrijzing jaarlijks flink toeneemt en dus het personeelstekort ook. Vacatures invullen blijkt heel lastig, ondanks het extra geld dat hiervoor is uitgetrokken. De concurrentie tussen zorginstellingen is groot. Voorheen zochten ze alleen in eigen regio naar personeel, nu werven de instellingen in het hele land. Het ministerie van VWS trok deze zomer 72 miljoen euro uit om nieuw personeel op te leiden. Maar een verzorgende opleiden duurt drie tot vier jaar. En het personeelsgebrek speelt nu.

Meldpunt! spreekt met verpleegkundigen die veel overuren maken omdat ze hun cliënten niet in de kou willen laten staan. Ze staan te springen om nieuwe collega’s. Gelukkig komt een beetje hulp uit onverwachte hoek. Werknemers uit andere sectoren die zich laten omscholen voor een baan in de zorg. In Meldpunt! woensdag een ex-bankmedewerker, een kok en een productiemedewerker met een zorgachtergrond die de overstap naar de zorg maakten. Te gast in de studio zijn Jacqueline Joppe van ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers en Kitty Jong van FNV Zorg & Welzijn.

MAX: Meldpunt!
Woensdag 13 september om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX