Hilversum,
17
oktober
2017
|
16:26
Europe/Amsterdam

Woensdag in Meldpunt!: Buitenlandse bellers jagen op Nederlands spaargeld

Woensdag 18 oktober om 19.20 uur op NPO 2

Buitenlandse beleggingsbedrijven jagen op Nederlanders met spaargeld. Ze bellen op met het verzoek deel te nemen aan lucratieve investeringen, beloven fantastische rendementen, maar keren de opbrengst nooit uit en verdwijnen met de totale inleg. In Meldpunt! zijn onder meer slachtoffers en vertegenwoordigers van AFM en ABN AMRO te gast. Meldpunt! is woensdag 18 oktober om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Lisanne ter Berghe* (78) werd tot drie keer toe opgelicht door buitenlandse bellers. De weduwe woont alleen, heeft geen kinderen en is licht dementerend. Ze werd financieel compleet uitgekleed door buitenlandse oplichters met een geraffineerde aanpak vol beleggingsverleidingen. Schadebedrag in totaal: ruim 200.000 euro.

Na een oproep in Meldpunt! meldden tientallen slachtoffers zich, zoals Maarten Gijbels (39). Honderden telefoontjes krijgt hij uit het buitenland. Dan uit Ierland, dan weer uit Engeland. Soms wel vijf keer per dag. Een vriendelijke, Engelstalige stem vraagt of hij wil beleggen. Anders dan mevrouw Ter Berghe, gaat hij er niet op in. Joost Vermaas (71) wordt gebeld nadat hij een prijsvraag van de Jumbo zou hebben gewonnen. De telefoontjes komen uit Duitsland, van een persoon die Engels spreekt met een sterk anderstalig accent.

Ook Cees Grimbergen wordt gebeld. De journalist en presentator van MAX maakte onder meer de documentaireserie Zwarte Zwanen over de beleggingen van pensioenfondsen. Ergens tijdens zijn research belandt hij op een zogeheten ‘sucker list’. Op zijn Nederlands: een sukkellijst met makkelijk beïnvloedbare personen met vermogen. Het zijn potentiële prooien van buitenlandse boiler rooms; callcenters van over de hele wereld met maar één doel: spaargeld aftroggelen van nietsvermoedende rekeninghouders. Grimbergen wordt gebeld door het Britse bedrijf Trade12, dat op allerlei waarschuwingslijsten van toezichthouders staat, waaronder die van de Nederlandse AFM. Grimbergen besluit op het aanbod in te gaan, om te zien hoe het verloopt.

Hoe schudden we deze bellers van ons af? Hebben banken vanuit hun zorgplicht de taak om klanten hiertegen te beschermen? Elles de Bruin praat erover met slachtoffers, advocaat Marius Hupkes, Jan Boerboom van toezichthouder AFM en Directeur ABN AMRO Particulieren Robin de Jongh.

*) naam gefingeerd.

MAX: Meldpunt!
Woensdag 18 oktober om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX