Hilversum,
19
september
2017
|
14:24
Europe/Amsterdam

Woensdag in Meldpunt! - Rutte: Zorgbelofte maakt schuld

Woensdag 20 september om 19.20 uur op NPO 2

Er zit weer wat ruimte in de miljoenennota. Het te formeren kabinet Rutte III heeft weer iets te besteden. Wat gaat de burger met grote zorglasten hiervan merken? In Meldpunt! portretten van burgers met hoge eigen bijdragen voor hulpmiddelen, medicatie of dagbesteding voor een thuiswonende partner met dementie. Meldpunt! is woensdag 20 september om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van dit voorjaar beloofden de partijen burgers met hoge zorgkosten te ontzien. Een forse verlaging of zelfs afschaffing van het eigen risico, ondersteuning voor mantelzorgers, meer casemanagers dementie, extra geld voor thuiszorg. Mooie beloften die nu ingelost moeten worden. Zeker nu hiervoor de financiële ruimte is. Wat is er vooral nodig?

In Meldpunt! is te zien hoe zwaar langdurig mantelzorgen voor een partner met dementie is. En hoe graag de mantelzorger even op adem zou komen met een korte vakantie. Maar wie moet zij hiervoor inhuren? En van welk geld? In de uitzending ook het voorbeeld van een man die gekluisterd aan zijn rolstoel probeert deel te nemen aan het arbeidsproces, maar vanwege aanpassingen aan zijn woning en auto verwikkeld raakt in een ingewikkeld administratieproces bij diverse loketten. Zijn eigen bijdragen lopen jaarlijks in de duizenden euro’s. Ten slotte een man die volledig is afgekeurd vanwege een chronische nieraandoening. Met zijn beperkte WIA-uitkering kan hij nauwelijks rondkomen. Een hoger eigen risico kan hij niet betalen.

Wat verwachten deze mensen van het te vormen nieuwe Kabinet Rutte III? Elles de Bruin bespreekt het met Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland en Liesbeth Hoogendijk van mantelzorgvereniging Mezzo.

MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een zaak van een onverzekerde proefrit met een scootmobiel. Een meneer rijdt schade en krijgt de rekening gepresenteerd. Maar is dat wel terecht? Had de scootmobieldealer deze niet moeten verzekeren voor een proefrit?

MAX: Meldpunt!
Woensdag 20 september om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt | @MeldpuntMAX | #MeldpuntMAX