Hilversum,
17
oktober
2018
|
10:44
Europe/Amsterdam

Willem-Alexander en Máxima in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 22 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 22 oktober om 20.25 uur op NPO 2 staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Britse koningin Elizabeth.

Op de vooravond van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk toont Door Andere Ogen het portret van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en koningin Elizabeth. De portretten worden geschetst door correspondent Lia van Bekhoven, conservator van Paleis Het Loo en kunsthistoricus Paul Rem, koningshuisverslaggever Marc van der Linden en historicus Wim Berkelaar.

Brexit
Lia van Bekhoven, al dertig jaar correspondent in Londen, ziet het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Britse koningin Elizabeth als een belangrijk signaal in tijden van Brexit. De Windsors willen de Oranjes laten weten dat zij ondanks het vertrek van Engeland uit de Europese Unie nog steeds tot de Europese familie blijven behoren. Van Bekhoven: ''De Brexit is tijdelijk, wij zijn er al meer dan duizend jaar. Dat is de boodschap. Het is onderdeel van soft diplomacy van de Britse royals.’’

Cultuurverschillen
Waar het Nederlandse koningspaar zich menselijk en benaderbaar etaleert, heerst op Buckingham Palace nog altijd de doctrine van afstandelijkheid, traditie en strenge protocollen. ”Elizabeth heeft nog nooit haar eigen gordijnen geopend, het eigen bad laten vollopen of zelf haar bh aan gedaan. Dat is de monarchie waar je hier nog mee te maken hebt,” zegt van Bekhoven, ''het staatsbanket zal indrukwekkend zijn. Alles wordt uit de kast gehaald. Dit is de eredivisie van alle monarchieën.

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Maandag 22 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl