Hilversum,
20
maart
2019
|
10:15
Europe/Amsterdam

Werk van Picasso, Corneille en Hermans, een Harley Davidson en meer in Van onschatbare waarde

Elke woensdag om 21.20 op NPO 1

Op woensdag 3 april om 21.20 uur op NPO 1 start het nieuwe seizoen van Van onschatbare waarde bij MAX! Dionne Stax presenteert het gloednieuwe seizoen van het programma waarin verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg meer terug.

Extra! Bekijk hoe Dionne Stax zelf een poging tot onderhandelen waagt in de gloednieuwe promo.

Aflevering 1 – woensdag 3 april: werk van Picasso, een wapenschild en een rijtuighorloge
Verkoper Waltraud bijt het spits af met een gesigneerde catalogus van Picasso. Het boekje heeft haar schoonvader gekregen bij de verhuizing van een tentoonstelling van Picasso. Zijn er geïnteresseerden voor de catalogus? Bart probeert een oud wapenschild te verkopen. Hoewel hij bij de koop van het schild niets wist van de herkomst, is hij inmiddels een kenner.

Ook zien we Mathieu. Hij neemt zijn geliefde chocoladeautomaat mee. In de jaren 70 kocht hij de machine op een markt en heeft er 50 gulden voor betaald. Hoeveel hebben de experts voor de chocoladeautomaat over?

Tot slot verrast Hugo de experts met een rijtuighorloge. Hij heeft het bijzondere object sinds de jaren 50 in zijn bezit, na het overlijden van zijn ouders. Er lijkt veel belangstelling te zijn, maar zet Hugo niet te hoog in?

Aflevering 2 – woensdag 10 april: schilderij Toon Hermans, mensenschedel en zilveren kandelaars
Verkoper Luc komt langs in het huis van de experts. Onder zijn arm een schilderij van Toon Hermans. Hermans schonk het schilderij ooit aan zijn psycholoog als bedankje voor ondersteuning en zware tijden. Nu hangt het aan de muur van Luc, die van de opbrengst graag een nieuw werk wil kopen.

Ook Nienke klopt aan bij de experts van Van onschatbare waarde. Zij biedt een mensenschedel te koop aan. Het gaat om een schedel van de Asmat, een volk uit Papoea-Nieuw-Guinea. Naast het biologische, vindt zij ook de cultuur die eromheen hangt mooi. Het gegeven dat er in Nieuw-Guinea schedels worden opgegraven en worden versierd om te eren, spreekt haar aan.

Verder in deze aflevering zien we verkoper Fernande met een set zilveren kandelaars uit eind 18e of begin 19e eeuw. Ook probeert verkoper Guus zijn 18e eeuwse Boeddha te verkopen. Omdat je een Boeddha volgens traditie eigenlijk niet mag doorgeven, wil Guus de mogelijke opbrengst aan een goed doel geven.

Aflevering 3 – woensdag 17 april: Corneille-schilderij, Zakzonnewijzer en een Harley Davidson
Verkoper Frank kocht in 2009 een schilderij van Corneille op een veiling, vlak na de bankencrisis. In die crisis is Frank veel geld verloren, waardoor hij besloot in kunst te investeren. Het schilderij uit 2003 heeft volgens Frank geen officiële titel, maar wordt doorgaans Vrouw met luipaard genoemd.

Rallyrijder Willem biedt een heuse Harley Davidson aan de experts aan. Het gaat om een ‘oudje’ uit 1924, die nog helemaal compleet is. Dat maakt het een zeer uniek object. Weten de experts de motor met zijspan op waarde te schatten, waardoor Willem misschien met de bus naar huis moet?

Verder in deze aflevering: handelaar Gerwin die een gokje waagde door een roulettebak op internet te kopen. En verkoper Ruud kreeg ooit een zakzonnewijzer door een klusje bij een man te doen. Maar hoeveel heitjes hij met dit karweitje heeft verdiend, hangt van de experts af. Het is geen geheim dat expert Bert speciale interesse heeft in alle objecten met een wijzer. Maar welke collega-expert probeert hem te dwarsbomen?

Van onschatbare waarde
Vanaf 3 april elke woensdag
Om 21.20 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

www.maxvandaag.nl | www.facebook.com/vanonschatbarewaarde | #Vanonschatbarewaarde