Hilversum,
28
maart
2018
|
09:37
Europe/Amsterdam

We zijn er Bijna!: 12 t/m 26 april

Vanaf donderdag 12 tot en met donderdag 26 april zendt MAX elke werkdag vanaf 17.05 uur twee seizoenen van We zijn er Bijna! opnieuw uit. Het betreft de kampeertochten door de Balkan en over het vaste land van Griekenland. 

Donderdag 12 t/m woensdag 18 april: Op kampeertocht door de betoverende Balkan
Van Wenen naar Boedapest en van Boekarest tot Sofia: We Zijn er Bijna! trekt over de Balkan. Een groep van 43 mensen reist gezamenlijk, maar met eigen caravan of camper dwars door Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Martine van Os reist mee en doet verslag van het wel en wee van de deelnemers.

De reizigers variëren in leeftijd van 66 tot 82 jaar. Het werkende leven hebben ze achter de rug, de één als kapper, de ander als boordwerktuigkundige of directeur van een grote onderneming. Wat hen bindt is de liefde voor caravan of camper: met je eigen huis op wielen de wereld verkennen. De tocht over de Balkan gaat over 6000 kilometer en wordt begeleid door twee echtparen die de plaatsen op de camping toewijzen, excursies verzorgen, routes uitzetten en in geval van pech een helpende hand bieden.

De meeste deelnemers hangen ook nog regelmatig de caravan achter de auto voor een vakantie met z'n tweeën, maar een kampeertocht over de Balkan doen ze liever in groepsverband. Roemenië en Bulgarije hebben nog geen jarenlange traditie als kampeerlanden met ruime keuze aan erkende campings. Hier en daar zal het wat voorzieningen betreft behelpen zijn, maar de kampeerders op leeftijd zijn wel wat gewend. De rijke cultuur, historie en natuur van de Balkanlanden trekken hen over de streep. Zoals één van de deelnemers zegt: "We gaan niet mee voor de mooie toiletvoorzieningen of om aan het stand te liggen. We zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in deze betoverende landen. En met deze kampeerreizen hebben we onze eigen technische man bij ons, dus wat kan ons gebeuren?"

Donderdag 19 t/m donderdag 26 april: We zijn er Bijna! reist over het vaste land naar Griekenland
Het vaste land van Griekenland is de bestemming van We zijn er Bijna!. Met hun eigen caravan of camper reizen 43 Nederlandse toeristen in groepsverband langs historische hoogtepunten zoals de Akropolis en de wereldberoemde Meteora Kloosters.

Behalve een zonnige nieuwe bestemming blijft de formule ongewijzigd: twee echtparen begeleiden de groep en zorgen dat iedereen een plaats krijgt op de campings en in geval van pech worden geholpen. Martine van Os reist mee en doet verslag van de belevenissen van de kampeerders.

De tocht van bijna 5000 kilometer begint in het Oostenrijkse Kramsach. At en Greet Fliermans zijn al een paar dagen van tevoren op de camping om alles gereed te maken. Het begeleiden van de groep kampeerders is voor hen een vrijwillige klus: "We doen dit al jaren en het bevalt ons goed. We zijn allebei met pensioen en vinden het leuk om op deze manier te reizen." In de begeleiding worden ze geholpen door Henk en Hermien Dommerholt. Henk is zijn leven lang wegenwachter geweest en dit jaar gestopt met werken. Hij en zijn vrouw staan klaar bij pech en ander ongemak.

De deelnemers zijn bijna allemaal ervaren kampeerders en reizen nog veel zelfstandig, maar kiezen bij verre bestemmingen zoals Griekenland voor een tocht onder begeleiding. Zeker voor Marianne Peereboom (78 jaar) is dat een uitkomst: "Ik zou in m'n eentje zo'n reis niet kunnen maken. Ik ben behoorlijk zelfstandig, maar ook op leeftijd. Ik heb deze reis door Griekenland al een keer eerder gemaakt, maar wilde hem graag nog eens doen. Dit is mijn kans. Nu kan ik het nog."

We zijn er Bijna!
12 tot en met 26 april 2018
Elke werkdag rond 17.05 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os

www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/wezijnerbijna
#WezijnerBijna