Hilversum,
19
juli
2018
|
11:41
Europe/Amsterdam

We zijn er Bijna! – aflevering 4

Maandag 13 augustus

Op maandag 13 augustus om 21.25 uur op NPO 1 zendt MAX een gloednieuwe aflevering van We zijn er Bijna! uit. Dit jaar reist presentatrice Martine van Os mee met een groep van 44 kampeerders, tijdens hun reis naar de hak van de laars in Italië. Met caravan of camper maken ze een tocht van ruim vierduizend kilometer naar het zonnige zuiden.

De reizigers zijn aangekomen op een strandcamping. Er is een vrije dag die de meesten benutten om het nabijgelegen stadje te bezoeken. Hier zijn de huizen wit, de straatjes smal met mooie doorkijkjes richting blauwe zee. In deze oude vissersplaats bezoekt de groep aan het eind van de dag een Trabucco-demonstratie, een typische manier van visserij langs deze Gargano kust.

De volgende dag staat er een boottocht op het programma. Langs de kust vaart de groep in een grote sloep naar het zuiden. De hoge rotskust heeft veel kleine strandjes en zeegrotten die alleen per boot te bereiken zijn. Door het eeuwenlang gebeuk van het water tegen de rotswanden zijn de grotten ontstaan. Iedereen gaat mee, behalve Louise. Zij heeft angst om in een boot te zitten: “Een boot op een rivier gaat nog wel. Als ik geen vasteland meer in de buurt heb, raak ik in paniek. Maar goed, ik heb wel meer fobieën. Ik vlieg niet en liften vind ik ook eng. En grotten ook.” In de avond is er een grote feestmaaltijd op de camping ter gelegenheid van de deelnemers die tijdens de reis jarig zijn.

De groep trekt verder naar Monopoli. Iedereen doet het bij vertrek rustig aan want de camping in Monopoli hanteert een strikt siësta-beleid: tussen 13.00 en 16.00 uur gaat de slagboom dicht en kan niemand de camping op. Tijd dus om een kleine omweg te maken langs Castel del Monte, een achthoekig kasteel uit de 13e eeuw dat van grote afstand meer lijkt op een partij graansilo’s dan een middeleeuws fort. Het is dé plek waar Italiaanse bruidsparen hun foto’s maken.

De volgende dag heeft de groep vrij. De meeste deelnemers bezoeken Monopoli, een levendige stad aan de kust. In de indrukwekkende kathedraal van de stad is een trouwerij aan de gang. Irene en Jaap volgen hoe de Italiaanse familie en vrienden het jonge stel opwachten met rode loper en bloemen vertellen over hun eigen bruiloft. Irene is katholiek opgevoed en Jaap is van protestante huize. “Ze zeggen wel eens ‘twee geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen’, maar niet bij ons. Bij ons slaapt er een engeltje tussen.”Na een vrije dag staat er een excursie gepland. De groep bezoekt Alberobello waar in het oude centrum meer dan duizend trulli’s staan: witte huisjes met een kegelvormig dak.

Over We zijn er Bijna!
In vrijheid en met plezier reizen en bewegen is niet aan leeftijd gebonden. Daarom volgt MAX met We zijn er Bijna! reislustige vijftigplussers die onder deskundige begeleiding nieuwe gebieden verkennen en onbezorgd genieten. Onderweg worden verhalen uitgewisseld en lief en leed met elkaar gedeeld.

We zijn er Bijna!
Maandag 13 augustus
Om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAX.wezijnerbijna| #wezijnerbijna | @wezijnerbijna