Hilversum,
23
januari
2019
|
15:36
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Zorgen om toenemend aantal vermiste ouderen met dementie

Vrijdag 25 januari om 19.10 uur op NPO 2

Grote zorgen bij politie en stichting Alzheimer Nederland om ouderen met dementie die hun huis of zorginstelling verlaten en verdwaald raken. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de kans op een vermissing kleiner te maken. Familieleden en nabestaanden vertellen hun verhaal in Meldpunt op vrijdag 25 januari om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Door de toename van het aantal 80-plussers dat nog thuiswoont, gebeurt het ook vaker dat ouderen met dementie aan de wandel gaan. Politie is dan druk met opsporing en roept soms hulp in van het publiek via burgernetmeldingen. Vooral in de wintertijd zijn er grote zorgen om dwalende ouderen. Vanwege de korte, donkere dagen raken deze ouderen sneller gedesoriënteerd en is er een groter risico op onderkoeling.

Harde cijfers zijn er niet, omdat de jaarlijks 40.000 vermissingen niet naar leeftijd en omstandigheden geregistreerd worden. Duidelijk is wel dat het in toenemende mate gaat om ouderen, vaak met dementie. “Soms zijn we te laat”, zegt Axel Corten, van de Landelijke Eenheid Vermiste Personen van de politie. “Mensen met dementie hebben veelal een gebrek aan gevaarsherkenning. Ze onderschatten dan de risico’s van drukke wegen, greppels en water en lopen ze een grotere kans op een ongeluk. Ook vormen uitputting, uitdroging en onderkoeling een groot gevaar voor dwalende dementen. De meeste mensen vinden we gelukkig snel, maar soms loopt het treurig af”. In de studio toelichting van Axel Corten en ouderenzorgkenner Carin Gaemers.

Verder in Meldpunt: wie ooit arbeidsongeschikt is geraakt, loopt kans geen of een heel laag pensioen te ontvangen. Wie destijds geen actie ondernam, loopt een premievrije voorzetting van het pensioen mis. Onterecht, stelt MAX Ombudsman Rogier de Haan. Hij zette zijn tanden in de pensioenzaak van mevrouw Kuhlman en confronteerde pensioenuitvoerder MN met zijn bevindingen. Gaan zij het pensioen van deze mevrouw repareren?

MAX: Meldpunt
Vrijdag 25 januari om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl

www.facebook.com/MAXMeldpunt | www.twitter.com/MAXMeldpunt| @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt