Hilversum,
31
januari
2019
|
12:49
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Zorgen om brandgevaar in seniorenflats

Vrijdag 1 februari om 19.10 uur op NPO 2

Het Instituut Fysieke Veiligheid, de brandweer en de Brandwonden Stichting maken zich grote zorgen over brandveiligheid in seniorenflats. Steeds meer 70-plussers moeten langer thuis blijven wonen en zijn daarom noodgedwongen zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat de overheid ingrijpt, vraagt lector brandpreventie René Hagen zich af. Hij is te gast in Meldpunt op vrijdag 1 februari om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Op donderdag 17 januari gaat het wederom mis. In de seniorenflat Oranjepark in Soest breekt om vier uur ’s nachts brand uit in een appartement op de derde verdieping. De 69 bewoners van de flat worden tijdelijk geëvacueerd. Een 100-jarige bewoonster komt om het leven. In 2018 ontstaat tien keer brand in seniorenflats.

Lector brandpreventie René Hagen deed voor het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) onderzoek naar branden in seniorenflats. Die zijn ooit gebouwd voor de nog fitte 55–plusser. Maar inmiddels worden deze flats bevolkt door bewoners van veelal boven de 70 jaar, die van thuishulp afhankelijk zijn. Hagen:”Omdat seniorenflats geen intramurale 24-uurs zorg bieden, en dus geen verpleeghuizen zijn, hoeven er geen speciale brandvoorzieningen te zijn en dat is risicovol. Met alleen een rookmelder red je het niet.”

In de uitzending vrijdag een reactie van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) op vragen van de redactie van Meldpunt.

Verder in Meldpunt: twee echtparen eisen geld terug nadat hun riviercruise over de Donau in het water viel. Door de lage waterstand gingen veel excursies niet door en moest een groot deel van de reis per bus worden afgelegd. Het reisbureau biedt de stellen een magere vergoeding. Totdat MAX Ombudsman Jeanine Janssen zich ermee bemoeit.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 1 februari om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl

www.facebook.com/MAXMeldpunt | www.twitter.com/MAXMeldpunt | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt