Hilversum,
15
september
2021
|
15:50
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Ziekenhuizen weigeren senioren te reanimeren

Vrijdag 17 september

Nederlandse ziekenhuizen lijken in toenemende mate het beleid te hanteren om senioren op hoge leeftijd niet meer te reanimeren als dat nodig is of grote druk op hen uit te oefenen om dit niet te doen. Ook relatief gezonde ouderen ervaren dit bij een opname, zo is te zien in Meldpunt op vrijdag 17 september om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

De moeder van Linda van Beest, overleed vorig jaar in het ziekenhuis aan de gevolgen van corona. Tot verbazing van Linda en haar zus, stond er in het medisch dossier van hun moeder dat ze niet gereanimeerd wenste te worden. Terwijl ze dat juist wel heel graag wilde. Ze had het zelfs in een wilsbeschikking vastgelegd.

Ook de 91-jarige Enschedeër Ben Nissen hoort bij bezoek aan het ziekenhuis dat artsen hem bij een hartstilstand niet zullen reanimeren. Reden: Er is een behoorlijke kans dat hij dit niet zal overleven of daarna een lage kwaliteit van leven zal hebben. “Daarmee spelen zij voor God”, zegt meneer Nissen die zijn hele leven actief is geweest voor de Katholieke kerk.

Ook de Nederlandse Reanimatie Raad ziet dat er vaker discussie is over wel of niet reanimeren ouderen op hoge leeftijd. Wat zijn de landelijke richtlijnen hierover en sluiten die nog aan bij de praktijk? Een arts mag niet ‘medisch zinloos handelen’, maar mag een ziekenhuis deze groep patiënten, zonder maatwerk, uitsluiten van reanimatie?

Afgebroken camperreis
Verder in Meldpunt: welke schade moet vergoed worden na een afgebroken camperreis? In de zomer van 2020 vertrekken Hennie en Mini Ooink naar de Verenigde Staten voor een vakantie met een huurcamper. In 28 dagen willen ze diverse staten in het zuidwesten van de VS bezoeken. Maar al na zes dagen horen ze dat ze vanwege de uitbraak van corona hun reis moeten afbreken en direct naar hun eindpunt San Fransisco moeten rijden om de camper in te leveren. Naast bedorven vakantiegenot is er een schadepost van ongeveer 4000 euro. Reisorganisatie Tioga Tours weigert de kosten te vergoeden en verstrekt ook geen coronavoucher. De Geschillencommissie Reizen deed tegenstrijdige uitspraken in vergelijkbare zaken. MAX Ombudsman Jeanine Janssen bindt de strijd aan met de reisorganisator en de rechtsbijstandsverzekeraar van de familie Ooink. 

MAX: Meldpunt
Vrijdag 17 september om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.MAXmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXMELDPUNT | Twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt