Hilversum,
15
mei
2019
|
15:55
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: verslaafd aan zware pijnstillers

Vrijdag 17 mei om 19.10 uur op NPO 2

Het gebruik van zware, verslavende pijnstillers is de afgelopen tien jaar in Nederland explosief gestegen. Van een kleine 600.000 gebruikers in 2008, naar bijna 1,2 miljoen in 2018. Een flink deel van hen zijn senioren. Waar komt deze stijging vandaan, wat zijn de gevolgen en wat valt hieraan te doen? Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 17 mei om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Ik ben een junk”, zegt Henk Roesink (75) vrijdag in een reportage in Meldpunt. Al zeventien jaar kampt hij met nek- en rugklachten en slikt daarvoor dagelijks tramadol, de zware pijnstiller die in Nederland het meest wordt voorgeschreven. Met veel pijn en moeite halveerde meneer Roesink zijn dosis van vier naar twee pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. En dat lukt hem niet zonder hulp. Meldpunt gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen en welke alternatieven er voor hem zijn.

De grootste boosdoener van de toename van pijnstillergebruik is het verslavende opiaat oxycodon. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal gebruikers in tien jaar tijd vervijfvoudigd naar maar liefst een half miljoen. Waar komt deze stijging vandaan? En hoe valt het tij te keren? Presentator Elles de Bruin gaat hierover in gesprek met Anke Lambooij van Instituut Verantwoord Medicijngebruik en huisarts Jos van Bemmel, die al langer de noodklok luidt over het bovenmatig gebruik van zware pijnstillers.

Verder in Meldpunt
Criminelen die zich voordoen als deurwaarders. Kijkers melden de redactie van Meldpunt dat zij via de mail dwangbevelen ontvangen voor nepfacturen. Eric van den Meiracker is één van hen. Hij vertelt er vrijdag over in Meldpunt. Hoe kun je deze nagemaakte dwangbevelen herkennen en wat kun je ertegen doen? Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders legt het uit samen met MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 17 mei om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

www.facebook.com/MAXMELDPUNT | www.twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt