Hilversum,
04
april
2019
|
16:42
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: verkopers aan de deur voor dubieuze goede doelen

Vrijdag 5 april om 19.10 uur op NPO 2

Meldpunt graaft in de stichting Lach met een kind na diverse meldingen over vermoedens van fraude. Wie zit er achter deze stichting? En kan hij verantwoorden dat het opgehaalde geld naar de beloofde goede doelen gaat?En verder: Oud-presentatrice Violet Falkenburg werd voor duizenden euro’s opgelicht via Whatsapp. In Meldpunt op vrijdag 5 april om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Deze weken wordt volop geld opgehaald voor goede doelen. Soms gebeurt dat in combinatie met de verkoop van een product, zoals bijvoorbeeld een set wenskaarten. Hoe weet de consument of de opbrengst op de beloofde, juiste plek terecht komt? Meldpunt ontving waarschuwingen van kijkers over de stichting Lach met een kind. De collectanten van deze organisatie verkopen wenskaarten aan de deur en stellen dat de opbrengst naar zieke kinderen gaat. Maar klopt dit wel?

Meldpunt gaat op onderzoek uit, spreekt een oud-medewerker, gaat op zoek naar de persoon achter de stichting en confronteert hem met onze bevindingen. Kan de stichting aantonen dat het geld echt naar zieke kinderen gaat? Map van der Wilden van het Centraal Bureau Fondsenwerving waarschuwt voor dit soort schimmige goede doelen en legt vrijdag in de uitzending uit hoe je kan zien of een collectant betrouwbaar is. Ook is advocaat Leonie Keet te gast.

Verder in Meldpunt:
Oud-presentatrice Violet Falkenburg is opgelicht via de online berichtendienst Whatsapp. Falkenburg, die tegenwoordig presentatie- en communicatietrainingen geeft, maakte maar liefst 7500 euro van haar Rabobank-rekening over naar een fraudeur die zich voordeed als haar 37-jarige dochter Hanna. “Dit soort oplichters verdiepen zich in jouw persoonlijke leven, ze weten wie je kinderen zijn en zelfs hoe je met ze communiceert,” zegt MAX Ombudsman Rogier de Haan die vrijdag in de studio toelichting geeft. Ook Richard Oprins van Rabobank is te gast. Hoe gaat de bank om met dit soort fraude en krijg je nog iets vergoed?

MAX: Meldpunt
Vrijdag 5 april
Om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXmeldpunt | twitter.com/MAXmeldpunt | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt