Hilversum,
29
mei
2019
|
15:57
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: senioren onderschatten risico's alcohol

Vrijdag 31 mei om 19.10 uur op NPO 2

Nederlanders van boven de 55 jaar denken te lichtvaardig over alcohol. Ze bagatelliseren hun drankgebruik en onderschatten de gezondheidsrisico’s, dat meldt het Trimbos-instituut. Meldpunt spreekt ouderen over hun drankgebruik. Verder: mag een kankerpatiënt na een chemokuur een foto met haar gebruiken voor een paspoort? En: door een gat in de waterleiding, achter de watermeter, lekt 10 miljoen liter drinkwater weg. Wie betaalt dan de rekening? Het is allemaal te zien op vrijdag 31 mei om 19.10 uur in Meldpunt, bij MAX op NPO 2.

Gemiddeld nuttigt één op de acht Nederlanders regelmatig een biertje, een glas wijn of een borrel. En door de vergrijzing neemt het aantal mannen en vrouwen dat drinkt toe. Het Trimbos-instituut heeft verder becijferd dat gemiddeld 10 procent van de 55-plussers overmatig consumeert: meer dan 14 tot 21 glazen per week. Met soms ernstige gevolgen. Zo melden eerstehulpposten dat ze steeds meer mensen over de vloer krijgen die zich (zwaar) bezeerd hebben, waarbij alcohol een rol speelt.

Huisarts Ted van Essen vertelt in Meldpunt dat alcohol er in onze maatschappij bij hoort en zeker een sociale functie heeft. Tegelijkertijd weet hij dat veel ouderen zich vaak niet genoeg bewust zijn van de gevaren. Hij pleit voor betere voorlichting en overheidsmaatregelen, zoals hogere accijns.

Paspoortproblemen na chemokuur
De 50-jarige Sandra uit Velden heeft borstkanker gehad en wil na haar chemo met haar dochter naar Marrakesh om een zware periode achter zich te laten. Haar paspoort moet verlengd worden, maar bij het gemeentehuis in Venlo accepteren ze haar pasfoto niet. Daarop staat Sandra nog met een bos krullen, terwijl ze nu door de chemo helemaal kaal is. “U krijgt zo geen paspoort, u lijkt niet op de foto”, zegt de loketbeambte onomwonden. Sandra voelt zich gekwetst en is woedend, moet ze dan voor tien jaar met een kaal hoofd in haar paspoort staan? De Borstkankervereniging Nederland kreeg tientallen berichten binnen van vrouwen in dezelfde situatie. Wat zijn de regels en is er een oplossing? MAX Ombudsman Jeanine Janssen duikt in deze gevoelige zaak.

Verder in Meldpunt: lekkage van 10 miljoen liter drinkwater
Door een gat in de waterleiding lekt 10 miljoen liter drinkwater weg bij Jurriaan. Het punt is alleen dat het lek achter de watermeter zit, die in een luik in zijn voortuin ligt. Formeel is dit deel van de waterleiding de verantwoordelijkheid van de bewoner. Drinkwaterbedrijf PWN stuurt meneer een rekening van ruim 13.000 euro. Is dat wel terecht? In de studio reageren het drinkwaterbedrijf en MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 31 mei om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl  

www.facebook.com/MAXMELDPUNT | www.twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt