Hilversum,
11
april
2019
|
13:43
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: risico's van goed verkochte e-bikes in kaart gebracht

Vrijdag 12 april om 19.10 uur op NPO 2

Met het stijgen van de temperatuur neemt ook het aantal ongevallen met elektrische fietsen toe. Traumachirurg dr. Jeroen Poos krijgt steeds meer slachtoffers van een e-bike ongeval op zijn operatietafel. Samen met het UMC Groningen onderzocht hij de risico’s van fietsen op een e-bike. Met name senioren raken vaker ernstig gewond. Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 12 april om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Afgelopen jaar zijn er 410.000 e-bikes verkocht in Nederland. Dat zijn er 40 procent meer dan het jaar er voor. De e-bike is populair, vooral onder senioren, die daardoor langer kunnen blijven fietsen. Maar e-biken brengt ook risico’s met zich mee: onder andere de snelheid en zwaarte van de fiets, in combinatie met het verminderde reactievermogen en de afnemende balans van de oudere fietser kan ongelukken veroorzaken.

De 67-jarige Kees van Wissen vertelt in Meldpunt hoe hij maar net aan de dood ontsnapte na een zwaar e-bike ongeluk. Traumachirurg dr. Jeroen Poos licht toe tot welk letsel een e-bike-ongeluk kan leiden en hoe de risico’s te verminderen zijn. Saskia Kluit, directrice van de Fietsersbond, wil ouderen stimuleren te blijven fietsen maar pleit voor een betere infrastructuur van fietspaden.

Verder in Meldpunt:
Uitvaartverzekeraar Yarden zit in de financiële problemen. Hun buffers zijn verdampt, wat grotendeels te wijten is aan de zogenaamde ‘naturapolissen’. Hierdoor moet de uitvaartverzekeraar soms toeleggen op de vergoeding van een uitvaart. Staat Yarden op omvallen? Wat moeten de ruim 1 miljoen polishouders nu doen? MAX Ombudsman Jeanine Janssen en actuaris Léon Zijlmans geven toelichting.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 12 april
Om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXmeldpunt | twitter.com/MAXmeldpunt | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt