Hilversum,
26
september
2019
|
09:59
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: pas op voor phishing via valse sms'jes!

Vrijdag 27 september om 19.00 uur op NPO 2

Met een stortvloed van sms'jes proberen hackers bij uw bankgegevens te komen. Zogenaamd van Rabobank, Belastingsdienst, ING, Netflix of Triodos Bank komen deze valse sms'jes binnen. ‘Binnenkort verloopt uw betaalpas. Vraag uw nieuwe pas aan via deze beveiligde link’, staat er. ‘Niet op klikken’, zegt ethisch hacker Sanne Maasakkers, die uitlegt hoe gemakkelijker hackers deze berichten kunnen versturen. Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 27 september om 19.00 uur bij MAX op NPO 2.

Zo simpel als het werkt, zo groot kunnen de gevolgen zijn. Isha Schoots wordt tijdens zijn fietstocht naar China bestookt met een vals sms'je van Triodos Bank. Hij denkt dat het bericht van zijn bank is, drukt op de link en logt in op de site, die lijkt op die van Triodos. Enkele minuten later is al zijn geld van zijn rekening verdwenen: ruim 8500 euro.Fred Ootes, teamleider 'Cybercrime' van de politie en Berend Jan Beugel, van Betaalvereniging Nederland reageren op deze explosie van ‘smishing’ (phishing via sms'jes) en geven tips om schade te voorkomen.

Verder in Meldpunt: hoe een oud klantenservicenummer voor kosten kan zorgen. Jan Manché vindt in zijn bankmap het 0900-nummer van ING en belt het. ‘Al onze medewerkers zijn in gesprek, zegt een stem. ‘Een ogenblik geduld alstublieft’. Hij probeert twee dagen meerdere keren te bellen. In totaal staat hij bijna een uur in de wacht, maar krijgt nooit iemand aan de lijn. Aan het einde van de maand volgt een rekening van 49 euro. MAX Ombudsman Jeanine Janssen zoekt de zaak uit. Krijgt meneer Manché zijn geld terug?

MAX: Meldpunt
Vrijdag 27 september om 19.00 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

www.facebook.com/MAXMELDPUNT | www.twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt