Hilversum,
19
september
2019
|
10:53
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: ouderen financieel misbruikt door familie en vrienden

Vrijdag 20 september om 19.00 uur bij MAX op NPO 2

Ouderen die beroofd worden door familie en vrienden; het komt helaas steeds vaker voor. Wilma van Duijnhoven verliest bijna 140.000 euro als haar dochter en schoonzoon toegang krijgt tot haar rekening. Zij worden hiervoor veroordeeld tot celstraffen. Hoe voorkom je financieel misbruik van ouderen? Het is te zien in Meldpunt vrijdag 20 september om 19.00 uur bij MAX op NPO 2.

De diefstal gebeurt niet alleen door familieleden. Ook buren, tuin- en klusjesmannen en volslagen onbekenden verschaffen zich soms listig toegang tot administatie en bankgegevens van alleenwonende ouderen. “Soms wordt het eerste contact gelegd bij de koffieautomaat in de supermarkt”, zegt advocaat Petra Knoppers, die in de praktijk veel gevallen van financiële ouderenmishandeling voorbij ziet komen. “Ze bieden aan de boodschappen naar huis te brengen. Komen op de koffie. Zo verschaffen ze zich toegang tot de vertrouwenszone van de oudere. En dat gaat soms tot aan de notaris om het testament te wijzigen. Dan zijn er grote bedragen mee gemoeid.” In de studio reageren Theo Trompetter (arts/medisch adviseur) en Nickey Smelt (executeur nalatenschappen).

Verder aandacht voor de problemen bij het CBR. Door de lange wachttijden voor verlenging van het rijbewijs, mogen talloze ouderen niet meer rijden. De redactie kreeg afgelopen zomer hierover veel meldingen binnen. Zo ook van Agaath van Deursen. Zij is 80 jaar, kerngezond, heeft toestemming van de keuringsarts voor een verlenging van vijf jaar. En tòch wil het CBR dat ze eerst langs een speciliast gaat. Waarom werkt het CBR zo? MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat langs bij het CBR en legt deze en andere vragen voor.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 20 september om 19.00 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

www.facebook.com/MAXMELDPUNT | www.twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt