Hilversum,
01
mei
2019
|
15:16
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: duizenden valdoden in huis

vrijdag 3 mei

Jaarlijks overlijden circa 4000 senioren na een val in of om het huis en belanden ongeveer 100.000 ouderen na een val in het ziekenhuis. De verwachting is dat dit de komende tien jaar met 40 procent zal stijgen. Maar met de juiste preventiemaatregelen zijn veel valpartijen te voorkomen. Dit is te zien in Meldpunt op vrijdag 3 mei om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

Van de circa anderhalf miljoen 75-plussers woont 92 procent zelfstandig thuis, waarvan de helft alleen. Hierdoor is het aantal valincidenten in en om het huis de afgelopen jaren sterk gestegen.De 70-jarige sportjournalist Johan Derksen viel begin april van de trap toen hij ’s nachts naar de wc ging. De 77-jarige Emma Veldkamp vertelt in Meldpunt over haar gebroken heup, pols en gekneusd stuitje als gevolg van een val."Ouderen lopen een groter risico om te vallen, maar gelukkig kunnen ze daar zelf wel wat aan doen", zegt prof. dr. Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde en valpreventie verbonden aan het Amsterdam UMC, komende vrijdag in Meldpunt.Valpreventie leidt tot een levendige markt met producten die langer thuis wonen moeten ondersteunen. Presentatrice Elles de Bruin probeert een zogenaamde heupairbag uit en hoopt op een zachte landing.

Verder in Meldpunt:
Joke Evertzen werd vijf jaar geleden slachtoffer van een geraffineerde phishingtruc waarbij ze 45.000 euro verloor. De criminele organisatie erachter kocht van het gestolen geld auto’s, juwelen en horloges. Meldpunt besteedde hier in 2017 aandacht aan. Justitie heeft inmiddels de bende opgepakt en voor de rechter gebracht. Deze week volgt de uitspraak.Meldpunt woonde de zitting bij en sprak mevrouw Evertzen en andere gedupeerden. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft toelichting op deze zaak. Tevens praat De Haan kijkers bij over de claim richting pensioenfonds ABP, die afgelopen winter besloot miljoenen euro’s aan te veel uitkeerde pensioengelden terug te vorderen.

MAX Meldpunt
Vrijdag 3 mei om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXmeldpunt | Twitter.com/MAXmeldpunt | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt