Hilversum,
22
mei
2019
|
16:23
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Criminelen jagen op miljarden aan banktegoeden van senioren

Buitenlandse criminelen jagen op de miljarden die 65-plussers op hun bankrekeningen hebben staan. Via buitenlandse callcenters bellen zij senioren met een ogenschijnlijk lucratief beleggingsvoorstel. Maar wie in deze babbeltrucs trapt, kan al zijn geld kwijtraken. Kunnen banken hun rekeninghouders hier tegen beschermen? Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 24 mei om 19.10 uur bij MAX op NPO 2.

De 3,3 miljoen 65-plussers in Nederland hebben naar schatting gezamenlijk 120 miljard euro op hun rekening staan. Gemiddeld circa 36.000 euro. Buitenlandse criminelen azen op dit geld en proberen via telefonische babbeltrucs senioren te verleiden geld te steken in beleggingsavonturen.

Ursula Langeveld (72) wordt vanuit Londen gebeld om haar te verleiden geld te beleggen via de beleggingswebsite getfinancial.com. De betrouwbaar klinkende dame laat mevrouw Langeveld een programma installeren op haar computer, waarmee het bedrijf kan meekijken en -klikken. In de week erna wordt in vijf dagen tijd vijf keer 20.000 euro van haar ABN AMRO-bankrekening overgeschreven naar Duitse bankrekeningen. Had haar bank niet moeten ingrijpen na deze ongebruikelijke transacties? Wat valt mevrouw zelf te verwijten?

Te gast in de studio zijn Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland en Marius Hupkes, de advocaat van mevrouw Langeveld.

Verder in Meldpunt:
Hoe het boetebeleid van de overheid tot wanhoop drijft. Vanwege zijn toenemende mantelzorgtaken voor zijn zieke vrouw Tonny, schiet de belastingaangifte van Cees van Egmond er een aantal jaar bij in. De verzuimboetes lopen op tot meer dan 11.000 euro. Om deze te betalen stelt meneer Van Egmond andere betalingen uit. De ene schuld leidt tot de andere. Nu dreigt het echtpaar zelfs uit hun huurhuis gezet te worden. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is vrijdag te gast in Meldpunt. Hij is verontwaardigd over de manier waarop overheidsinstanties langs elkaar heen boetes proberen te innen. Hierdoor komen mensen verder in de financiële problemen.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 24 mei om 19.10 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

facebook.com/MAXMELDPUNT | twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt