Hilversum,
20
november
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Vrijdag in Meldpunt: Alternatieve middelen in de strijd tegen artrose

Vrijdag 22 november om 19.05 uur op NPO 2

Wat te doen tegen artrose waarvoor geen genezende behandeling bestaat? Leven met pijnlijke gewrichten, pijnstillers slikken, of toch maar heil zoeken in het alternatieve circuit? Het is te zien in Meldpunt vrijdag 22 november om 19.05 uur bij MAX op NPO 2.

Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van artrose, een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in gewrichten dunner en onregelmatiger wordt. Deze chronische aandoening gaat vaak gepaard met stijfheid en aanhoudende pijn. Artrosepatiënten wordt doorgaans een pijnstiller en fysiotherapie voorgeschreven. Maar dat stopt het ziekteproces niet, laat staan dat het geneest. Velen zoeken daarom hun toevlucht in alternatieve oplossingen. Er bestaat een bloeiende bedrijfstak van alternatieve middelen die veelvuldig adverteert in kranten en tijdschriften. Hoe betrouwbaar zijn deze middelen? En zouden zorgverzekeraars deze moeten vergoeden?
Presentator Elles de Bruin kampt zelf met duimartrose en gaat op zoek naar een effectieve behandeling. In de studio reageren Sija de Jong van Reuma Nederland en huisarts Ted van Essen.

Fout van de bank
‘De bank heeft een fout gemaakt. Graag terug naar start en betaal 6000 euro.’ Deze Monopolie-nachtmerrie wordt werkelijkheid Kees en Gerie Eillert. Als zij hun huis verkopen en daarvan hun hypotheek aflossen, keert ING overwaarde uit. Alle documenten passeren keurig de notaris en worden goedgekeurd door alle partijen. Het echtpaar gebruikt het geld onder meer voor benodigdheden voor hun nieuwe huurwoning. Maar na een aantal maanden meldt de ING zich totaal onverwacht: ‘Sorry foutje, wij hebben de overwaarde dubbel gerekend.’ Of zij zo snel mogelijk 6000 euro willen terugbetalen.
MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak. Mag ING het te veel uitgekeerde geld terugeisen? En wat is de rol van een notaris in een kwestie als deze? Notaris Femmy Smink licht dit toe.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 22 november om 19.05 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl 

facebook.com/MAXMELDPUNT | twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt