Hilversum,
01
maart
2016
|
10:37
Europe/Amsterdam

Vertrouwelijke patiëntendossiers in handen van gevangenen

Meer Nederlandse ziekenhuizen werkten met gevangenen

Medische dossiers van veel meer Nederlandse ziekenhuizen werden door gedetineerden in de gevangenis van Leuven voorbewerkt om te worden ingescand. Zeven Nederlandse ziekenhuizen bevestigen nu dat dit is gebeurd. Volgens een oud-medewerker van een scanbedrijf en een gedetineerde die met vertrouwelijke patiëntendossiers werkte, gaat het zelfs om veertien Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het televisieprogramma Meldpunt! van Omroep MAX. Vanavond om 19.25 uur op NPO 2 in Meldpunt! een onthullende reportage. Presentatrice Elles de Bruin spreekt hierover met Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Privacy en Astri Oosenbrug, Tweede Kamerlid PvdA.

Meldpunt! beschikt over de offerte voor de scanopdracht voor het Kennemer Gasthuis in Haarlem, dat sinds vorig jaar het Spaarne Gasthuis heet. Daaruit blijkt dat dit ziekenhuis korting kreeg als de voorbereidingen voor het scannen door gevangenen werden gedaan. Ook Medisch Centrum Alkmaar, UMC Utrecht en Stadsziekenhuis Kampen (nu Isala Klinieken) bevestigen dat gevangenen met hun patiëntendossiers werkten. Op 26 januari jl. maakte Meldpunt! bekend dat dit gebeurde met de medische dossiers van Isala Klinieken in Zwolle, Amphia Ziekenhuis in Breda en Gemini Ziekenhuis in Den Helder.

Het Belgische scanbedrijf iGuana (voorheen Allgeier) liet medische dossiers in de gevangenis van nietjes, paperclips, tabbladen en foto’s ontdoen, zodat patiëntendossiers gemakkelijk kunnen worden gescand. Het scanklaar maken is een arbeidsintensieve en daarom dure klus, waarop kan worden bespaard. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage te geven in dossiers met vertrouwelijke medische informatie. En een ziekenhuis moet schriftelijk toestemming geven als een scanbedrijf het bewerken van medische dossiers aan een ander bedrijf uitbesteedt.

Na de onthullende uitzending van eind januari kwam de redactie van Meldpunt! in contact met een oud-medewerker van het Belgische scanbedrijf. Hij zegt in een interview met Meldpunt!: “Alle dossiers van iGuana gingen naar de gevangenis van Leuven voor het scanklaar maken. Het Kennemer Gasthuis koos hier bewust voor”. Deze getuige, die onherkenbaar wil blijven, zegt dat iGuana ook dossiers van Medisch Centrum Leeuwarden en van UMC Utrecht naar de gevangenis van Leuven bracht. Volgens hem wisten de ziekenhuizen het echter wel, of hadden ze het kunnen weten. Hij vertelt dat het Reinier de Graaf Gasthuis door zijn voormalige werkgever iGuana is bedrogen: “Dat ziekenhuis had expliciet aangegeven dat dossiers niet naar de gevangenis mochten. En tóch gebeurde het.”

Meldpunt! sprak ook met een gedetineerde die medische dossiers heeft bewerkt in de gevangenis van Leuven. Hij vertelt dat hij ook patiëntendossiers in handen heeft gehad van de ziekenhuizen van Meppel, Goes, Middelburg, Groningen en Amsterdam (AMC). Deze gedetineerde zegt dat de gevangenen in Leuven de privacy en medische geheimhouding niet respecteerden. Volgens deze gedetineerde zagen pedofielen patiëntendossiers van kinderen en zagen verkrachters foto’s van borsten van vrouwen. De gevangenen werden betaald per kilo behandeld dossier. De gedetineerden namen daarom bewerkelijke papieren mee naar de cel en gooiden die daar onopgemerkt in de prullenbak. De gedetineerde vertelt dat gevangenen geen officiële geheimhoudingsverklaring tekenden en er ook geen speciaal toezicht was op het werk, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is.

Naar aanleiding van de eerste Meldpunt!-uitzending stelde Renske Leijten (SP) mondeling vragen aan minister Schippers. De minister stelde dat ze niet te spreken was over de gang van zaken. “Het is niet de bedoeling dat gedetineerden dit werk doen”. Vier Tweede Kamerfracties stelden schriftelijke Kamervragen aan minister Schippers. (VVD, PvdA, SP en PVV). De minister schrijft dat de Autoriteit Persoonsgegevens actie moet ondernemen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg ziekenhuizen tot zorgvuldigheid moet manen.

Minister Van der Steur van Justitie verwijst naar de Autoriteit Persoonsgegevens voor het antwoord op de vraag of bewerken door gevangenen wettelijk mag. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens wil niet meewerken aan de uitzending en geeft ook geen uitsluitsel of bewerken door gedetineerden wettelijk is toegestaan.

Over Meldpunt!
Het MAX-programma Meldpunt! verzamelt onder kijkers klachten en meldingen van misstanden. Meldpunt! kijkt kritisch naar de handelswijze van organisaties en de overheid, zoekt hard naar oplossingen en geeft tips om problemen te voorkomen. Meldpunt! zet alles op alles om de belangen van juist de vijftigplus consument te behartigen.

MAX: Meldpunt!
Dinsdag 1 maart om 19.25 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/TijdvoorMeldpunt
#MeldpuntMAX

Noot voor redactie:
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de redactie van Meldpunt!: Hélène van Beek (research) 035-6776018 / 06-54642096 of Sjouke Rijper (eindredacteur). Tel: 035-6776013.