Hilversum,
06
januari
2020
|
15:26
Europe/Amsterdam

Verhalen achter Nederlandse oorlogsmonumenten in MAX-podcast Verstilde Verhalen

Vanaf woensdag 22 januari te beluisteren op MAX Vandaag, nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. De podcast is vanaf 22 januari te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende streamingdiensten. 

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land. Te beginnen in Blesdijke, Egmond aan Zee en Megchelen.

Aflevering 1: Blesdijke – vanaf 22 januari
Het is niet meer dan een glazen plaat in een weiland, waar wat fundamenten van barakken staan: het monument voor het Joodse strafkamp It Petgat in Blesdijke, Friesland. Deze aflevering vertelt het verhaal van de Joodse Isac (Sjaak) Stibbe. Petgat heeft driekwart jaar bestaan en was voor Stibbe het eerste kamp waar hij terechtkwam. Later zag hij nog vele andere kampen. In deze aflevering is ook een oud-kampbewaker van Petgat te horen. Nooit eerder deed hij zo uitgebreid zijn verhaal.

Aflevering 2: Egmond aan zee – vanaf 29 januari
In Egmond aan Zee staan twee kleine monumenten, waarmee zeevarenden worden herdacht. Het gaat om werknemers van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij en de Java-China-lijn. De monumenten komen letterlijk van ver; uit HongKong en Indonesië. In deze aflevering gaan we op zoek naar de namen die ín het monument blijken te zitten, op een perkamentenrol die zelfs de voorzitter van de Vereniging van oud-KPM-ers nog nooit heeft gezien. Zo komen we bij het verhaal van werktuigbouwkundige Sierevogel, die in 1941 uitvoer maar nooit op zijn bestemming aankwam.

Verstilde Verhalen
12 afleveringen
Vanaf woensdag 22 januari te beluisteren
MAX Vandaag, nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven

www.maxvandaag.nl