Hilversum,
18
september
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Vanavond in Tijd voor Meldpunt!: uitgaven opvang AOW-gat veel lager dan begroot

Vanavond in Tijd voor Meldpunt!: uitgaven opvang AOW-gat veel lager dan begroot

Hilversum, 18 september 2015 – Tijd voor Meldpunt! van MAX besteedt vanavond aandacht aan de overbruggingsregeling voor mensen met een AOW-gat. Deze wordt opmerkelijk weinig gebruikt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de afgelopen drie jaar hiervoor ruim 100 miljoen euro begroot. Tot en met augustus dit jaar is hiervan slechts 20 miljoen euro uitgekeerd.

In Tijd voor Meldpunt! is Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) te gast. Hij vindt dat mensen die nu met een AOW-gat dat niet valt te dichten zitten een compensatie moeten krijgen ter hoogte van de AOW-uitkering. Ulenbelt wil verder van de minister weten waarom de uitgaven voor deze overbruggingsregeling ver achterlopen bij het gereserveerde bedrag.

De regeling is bedoeld voor mensen wier vervroegd pensioen eindigt op 65-jarige leeftijd, terwijl hun AOW pas maanden later in gaat. Om die inkomensval op te vangen, kunnen ze een beroep doen op deze overbruggingsregeling. Het beperkte gebruik van de regeling is opvallend omdat de problemen rond het AOW-gat ieder jaar groter worden. Door de vergrijzing komen er meer 65-plussers bij. En de AOW-gerechtigde leeftijd schuift de komende jaren steeds verder op. Vanaf 1 oktober gaat de AOW pas zes maanden na de 65ste verjaardag in. Voor de overbruggingsregeling is dit jaar 16 miljoen euro begroot. Na acht maanden is slechts 4 miljoen euro uitgekeerd aan 1977 mensen. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Volgens het ministerie wordt regeling beperkt gebruikt doordat enkele grote en middelgrote pensioenfondsen (waaronder het ABP) een eigen overbruggingsregeling hebben. Die deelnemers hoeven dan geen gebruik te maken van het vangnet van de overheid.


MAX 
Tijd voor Meldpunt! 
Vrijdag 18 september 2015 
Om 17.55 uur op NPO 2 
Presentatie: Elles de Bruin 
www.tijdvoormeldpunt.nl