Hilversum,
08
oktober
2021
|
14:53
Europe/Amsterdam

Vanavond in Meldpunt: riskante CFD-beleggingen moeten snel verboden worden

Vrijdag 8 oktober

Het beleggingsproduct Contract for Difference (CFD) moet zo spoedig mogelijk verboden worden. Dat gaat PvdA Tweede kamerlid Henk Nijboer aan demissionair minister van Financiën Hoekstra vragen. Volgens Nijboer zijn de risico’s voor beleggers bij CFD’s veel te groot en gaat het om een gebied tussen oplichting en een kansspel. Ook toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, AFM heeft zorgen over de groei van CFD’s in ons land. Acht op de tien deelnemers verliezen hun inleg. "CFD’s zijn dermate riskant, daar moet misschien wel een streep doorheen", zegt hoofd toezicht van de AFM Jan Boerboom in Meldpunt vanavond om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

In Meldpunt vertelt een 76-jarige man dat hij 494 duizend euro verloor bij een belegging in CFD’s. De gepensioneerde man investeerde bij een beleggingsplatform dat in Cyprus is gevestigd en verloor binnen vier weken zijn geld. Volgens zijn advocaat Marius Hupkes werd de man onder grote druk gezet door een tussenpersoon van het beleggingsbedrijf om steeds meer geld te storten, anders zou hij zijn inleg verliezen.

Een CFD is een hefboomproduct waarbij het verlies groot kan zijn. Met dit product kan worden gespeculeerd op een stijging of daling van een koers. Dat kan de koers van bijvoorbeeld aandelen, cryptomunten of grondstoffen zijn. Beleggers worden verleid met een potentieel hoge winst.

De AFM kreeg vorig jaar 236 meldingen over CFD’s. Veel beleggingsbedrijven die CFD’s aanbieden vanuit Cyprus noemt de AFM frauduleus door hun agressieve wervingstechnieken. Deze producten zijn niet geschikt voor beginnende beleggers, zegt de toezichthouder. De kosten van CFD’s, zogenoemde spread- en swapkosten zijn meestal hoog voor deelnemers. 

Omdat de beleggingsbedrijven in Cyprus zijn gevestigd en in dat land een handelsvergunning hebben, kunnen ze niet verboden worden. PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer wil dat er snel een verbod komt van deze financiële producten. "CFD’s zijn geen beleggingen, het is een gebied tussen oplichting en een kansspel. Als meer dan twee derde van de mensen alle inleg kwijtraakt, moet een product aan banden worden gelegd", laat Nijboer aan Meldpunt weten. "Dit moet Europees én nationaal worden aangepakt", volgens het Kamerlid. 

AFM hoofd toezicht Jan Boerboom reageert in Meldpunt op het initiatief van Nijboer: "Hij heeft het treffend geformuleerd. Als het om een product gaat dat dermate riskant is, dan moet daar misschien wel een streep doorheen. Dat is aan de politiek."

Beleggingsadvocaat Marius Hupkes heeft een civiele procedure tegen het beleggingsbedrijf in Cyprus aangespannen. De gepensioneerde man wil zijn 494 duizend euro terug. Recentelijk zijn meerdere rechtszaken aangespannen tegen CFD-brokers in Cyprus. De rechter bepaalde in vijf gevallen dat de contracten die beleggers hebben getekend ongeldig zijn en dat gedupeerden hun inleg moeten terugkrijgen. Op Cyprus zijn beslagen gelegd bij de betrokken bedrijven, om het geld terug te krijgen, zegt Hupkes in Meldpunt.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 8 oktober om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
MAXMeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXMELDPUNT | Twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt