Hilversum,
24
januari
2020
|
15:05
Europe/Amsterdam

Vanavond in Meldpunt: duizenden ABP’ers hebben recht op een hoger pensioen

Vrijdag 24 januari om 19.20 uur op NPO 2

Vele duizenden ABP-gepensioneerden hebben mogelijk nog recht op een flinke aanvulling op hun pensioen. Het gaat om ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd. De bedragen kunnen oplopen tot een nabetaling van duizenden euro’s plus een maandelijkse verhoging van een paar tientjes. Het is te zien in Meldpunt, vanavond om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Deze aanvulling is een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners van vóór 1995. Als beide partners bij ABP pensioen opbouwden, kan ABP dit in de eigen administratie zien. De aanvulling wordt dan automatisch verstrekt. Als één van de partners pensioen opbouwde bij een ander pensioenfonds, heeft ABP geen weet van het recht op aanvulling, en moet deze aangevraagd worden.

Op de website van ABP is informatie over deze aanvulling onvindbaar. ABP heeft de informatieverstrekking naar individuele ABP-deelnemers sinds vorig jaar verbeterd. Het pensioenfonds belooft nu ook de informatie over deze aanvulling zichtbaarder te maken. Want door de onduidelijkheid lopen mogelijk vele duizenden ABP-gepensioneerden die al met pensioen zijn deze aanvulling mis. Zij kunnen alsnog een aanvraag doen bij ABP. Als zij aan de voorwaarden voldoen, krijgen zij de aanvulling alsnog en met terugwerkende kracht. De aanvulling gaat in vanaf het moment dat de jongste partner AOW-gerechtigd is. In het geval dat de ABP-gepensioneerde zelf al is overleden, betaalt ABP de misgelopen aanvulling op aanvraag na aan de overblijvende partner.

In Meldpunt laat MAX Ombudsman Rogier de Haan zien hoe makkelijk zo’n aanvraag alsnog kan worden gedaan. Met zijn hulp kregen twee ABP-gepensioneerden, een oud-onderwijzer en een voormalig politieman, recentelijk 25 tot 50 euro per maand méér pensioen, plus een nabetaling van enkele duizenden euro’s.

Volgens ABP zijn in de loop der jaren 148.000 aanvullingen toegekend. Maar het pensioenfonds heeft geen idee hoeveel ABP’ers nog meer voor een aanvulling in aanmerking kunnen komen. Gelet op het aantal tweeverdieners eind vorige eeuw, meer dan 30 procent van alle huishoudens, denkt de MAX Ombudsman dat vele duizenden van deze aanvullingen onbenut zijn gebleven. In dat geval moet het ABP miljoenen of zelfs tientallen miljoenen aan nabetalingen uitkeren. Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt, die in Meldpunt kritisch is op het ABP in deze zaak, denkt zelfs dat het om ‘tienduizenden’ gedupeerden gaat.

ABP betwist dat het om ‘vele duizenden’ ABP-gepensioneerden gaat die nog recht hebben op een aanvulling. Het pensioenfonds noemt het aantal zelf ‘beperkt’. Maar op eerdere vragen van Meldpunt over de omvang zei het pensioenfonds ‘geen schatting’ te kunnen maken.ABP zal alle nieuwe aanvragen in behandeling nemen en iedereen alsnog uitbetalen waar hij of zij recht op heeft.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 24 januari om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXMELDPUNT | Twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt