Hilversum,
03
december
2021
|
14:36
Europe/Amsterdam

Vanavond in Meldpunt: ABP komt met unieke schaderegeling na belastingdebacle door pensioennabetalingen

Vrijdag 3 december

Binnenkort ploft bij 7.500 ABP-gepensioneerden een schadevergoedingsvoorstel op de deurmat. Het is het startschot van een schaderegeling die ABP in overleg met MAX Ombudsman Rogier de Haan heeft ontwikkeld. Na deze eerste lichting kunnen nog eens duizenden ABP-gepensioneerden zo’n voorstel tegemoet zien. Het is voor het eerst dat een pensioenfonds een gemaakte fout op deze manier rechtzet. ABP-directeur Harmen van Wijnen licht dit toe in Meldpunt vanavond om 19.20 uur bij MAX op NPO2.

200 miljoen
Vorig jaar toonde de MAX Ombudsman in Meldpunt aan dat een groep ABP-gepensioneerden zonder het te weten een te laag pensioen ontvangt, vaak al jarenlang. Als hun partner voor 1995 gelijktijdig pensioen bij een ander fonds heeft opgebouwd, kunnen zij in veel gevallen een aanvulling op hun pensioen krijgen. De uitzending leidde tot tienduizenden aanvragen van deze aanvulling. ABP trok bijna 200 miljoen euro uit voor circa 15.000 gepensioneerden; 85 miljoen euro aan eenmalige nabetalingen en 112 miljoen euro voor structurele verhoging van de pensioenen. Maar door de forse nabetalingen raakten veel gepensioneerden hun huur- en zorgtoeslag kwijt en kregen zij te maken met enorme belastingaanslagen. Hierdoor bleef er van de nabetaling vaak minder pensioen over dan wanneer ABP de aanvulling op tijd zou hebben uitbetaald.

Schaderegeling
Afgelopen mei kondigde de MAX Ombudsman in Meldpunt aan dat ABP een schaderegeling gaat maken voor deze gedupeerden. Deze unieke regeling is nu klaar. In Meldpunt spreekt Elles de Bruin vanavond hierover met Harmen van Wijnen, algemeen directeur van ABP en MAX Ombudsman Rogier de Haan. Degenen die een nabetaling hebben ontvangen, hoeven zelf niets te doen. Binnenkort ontvangen de eerste 15.000 van hen een brief van ABP. In die brief staat of ze volgens de rekenmethode van ABP schade lijden door de nabetaling. Naar schatting geldt dat voor de helft van deze groep. Deze 7.500 zien een schadebedrag in de brief staan. Geeft men hierop akkoord, dan maakt ABP het bedrag over. De schadevergoeding is netto, en heeft dus geen invloed op inkomstenbelasting en toeslagen.

Nabetaling
Bij die andere 7.500 zal worden vastgesteld dat ze geen schade hebben geleden door de nabetaling. Kunnen ze met documentatie toch aantonen schade te hebben, dan wordt dat alsnog vergoed. De verwachting van ABP is dat dit in minder dan vijf procent van de gevallen zal voorkomen. De regeling gaat waarschijnlijk gelden voor iedereen die een nabetaling krijgt door een fout die ABP is aan te rekenen. Daarvoor wordt de regeling nog verder uitgewerkt. Na deze eerste 15.000 komen nog eens vele duizenden nabetaalden aan de beurt. Bijvoorbeeld de gepensioneerde stellen die een nabetaling hebben ontvangen omdat ze beiden bij ABP pensioen hebben opgebouwd. Voor deze groep bedragen de nabetalingen in totaal 70 miljoen euro.

Signaal
Rogier de Haan: ‘Het moeten terugbetalen van toeslagen en het ontvangen van fikse belastingnaheffingen heeft een enorme impact gehad op deze gepensioneerden. Dat ABP hierin haar verantwoordelijkheid neemt, is een niet te onderschatten signaal, ook naar andere pensioenfondsen die de fout in gaan. Er ligt nu een schaderegeling die er echt goed uitziet. De rekenmethode is slim bedacht en belooft maatwerk. Natuurlijk zal de praktijk het moeten uitwijzen; ik blijf het nauwgezet volgen.’

MAX: Meldpunt
Vrijdag 3 december om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl | meldpunt@omroepmax.nl

facebook.com/MAXMELDPUNT | twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt