Hilversum,
15
juli
2019
|
16:43
Europe/Amsterdam

Vanavond in MAX vakantieman: onduidelijkheid over kosten bij aanvragen visum

Reisorganisaties Stip Reizen en de VakantieDiscounter werken niet langer samen met CIBT VisumCentrale. Ze merken dat klanten geregeld achteraf met hogere prijzen worden geconfronteerd, dan ze aanvankelijk werd voorgespiegeld. ANWB en TUI hebben aangedrongen op verbeteringen bij het bureau. Dit laten de organisaties weten aan MAX vakantieman, die onderzoek deed naar CIBT VisumCentrale en de resultaten aan de samenwerkingspartners voorlegde. MAX vakantieman, vanavond 15 juli, om 20.30 uur op NPO 1.

Wie landen buiten Europa bezoekt, heeft vaak een toeristenvisum nodig. De aanvraag hiervoor kan een ingewikkelde en tijdrovende klus zijn, maar speciale bureaus kunnen werk uit handen nemen. Een grote speler in deze markt is CIBT VisumCentrale, een Amerikaans bedrijf dat in Nederland onder meerdere namen opereert. Het bestelproces is echter onoverzichtelijk. Het bureau werkt op internet bijvoorbeeld met vinkjes die de klant moet afvinken om een dienst niet te krijgen. Daar kijken klanten makkelijk overheen, waardoor deze extra dienst ongewild op de eindfactuur staat.

Veel reisorganisaties werken samen met dit bureau. ‘Het regelen van een visum kost vaak veel tijd. Je hebt de mogelijkheid om de afhandeling via ANWB-winkels te laten lopen in samenwerking met de VisumCentrale’, meldt ANWB op haar site. De voorlichter van de vereniging laat weten in gesprek te zijn met de CIBT VisumCentrale. "Dat bijvoorbeeld de duurste diensten op de site staan aangevinkt is not done."

MAX vakantieman besteedt vanavond onder andere aandacht aan de zaak van Annie Meijer. Zij vroeg via de ANWB een visum aan voor Bangladesh. Ze leverde de ingevulde formulieren in bij de ANWB-winkel. Op de bon die ze meekreeg stond dat ze €98,72 moest betalen, alleen trok CIBT VisumCentrale €188,14 euro van haar creditcard.

De Autoriteit Consument & Markt zegt de zaak in de gaten te houden, maar kan niet ingaan op lopende zaken. “Het bedrijf moet duidelijk zijn over de prijzen die gehanteerd worden en de dienst die zij aanbieden”, zegt een woordvoerder. “De wet bepaalt expliciet dat er geen aanvullende opties mogen zijn.”

Een voorlichtster van de CIBT VisumCentrale zegt "de feedback te waarderen". Ze benadrukt dat de visumwereld complex is. Wel heeft de centrale enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo krijgen klanten van ANWB sinds mei wel een totaalprijs te zien voordat ze hun betalingsgegevens invoeren. Ook heeft de centrale een aantal vinkjes aangepast.

MAX vakantieman
Maandag 15 juli
Om 20.30 uur, NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen
www.maxvakantieman.nl

Facebook.com/MAXvakantieman | @MAXvakantieman | #MAXvakantieman