Hilversum,
28
september
2018
|
11:17
Europe/Amsterdam

Vanavond in Hallo Nederland: fanfares en harmonieën hebben het moeilijk

vrijdag 28 september om 18.30 uur op NPO 2

Vanavond vanaf 18.30 uur in Hallo Nederland van MAX op NPO 2: Nederlandse amateur-muziekverenigingen stevenen af op zware tijden. De 2300 fanfares en harmonieën die Nederland rijk is, zijn aan het vergrijzen. Ook neemt het aantal actief-musicerende leden af.

Hallo Nederland volgt de Familie Gilis waarvan vader, moeder en zoon al jarenlang lid zijn van de Sint Lambertus-fanfare in Lith. Er is weliswaar een jeugdorkest, maar de fanfare ziet het aantal verenigingsleden vergrijzen. Daarnaast zijn de financiën elk jaar weer een probleem. Onlangs stapte het bestuur van deze fanfare zelfs naar de rechter om een hogere jaarlijkse subsidie af te dwingen. De vraag is in welke gezondheid de 97-jarige vereniging het eeuwfeest zal vieren.

Volgens de nieuwe VerenigingsMonitor van het LKCA, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst, slaat de vergrijzing vooral toe bij de amateurmusici. Het aantal amateurmusici in verenigingsverband is in 4 jaar tijd met ruim 6% gedaald. In 2017 kende Nederland zo'n 108.000 Nederlanders die als amateurmusicus actief zijn bij een vereniging; in 2014 waren dat nog ruim 114.000 Nederlanders. In het onderzoek zegt de helft van de verenigingen dat het ledenaantal niet alleen is gedaald, maar dat de gemiddelde leeftijd ook omhoog is gegaan.

Een verklaring voor de daling van het totale aantal leden is dat de orkesten en fanfares maar moeilijk de musicerende kinderen aan hun verenigingen weten te binden. Jongeren ontwikkelen op een gegeven moment andere interesses. Daarnaast sluiten ze zich niet aan bij nieuwe verenigingen als ze verhuizen naar een andere stad. Het is een afvalrace.

Omroep MAX heeft aandacht voor het amateur-muziekleven, juist in de week dat Tijd voor MAX en Hallo Nederland uitzenden vanaf De Parade in Den Bosch. In Brabant is het amateur-muziekleven van oudsher volop aanwezig. Met de uitzending van vanavond sluit MAX de jaarlijkse zomertoer af.

Meer achtergrond en cijfers op MAX Vandaag

Hallo Nederland
Elke werkdag
Om 18.30 uur op NPO 2

https://www.facebook.com/HalloNederlandMAX/ | @HalloNederland | #HalloNederland