Hilversum,
27
augustus
2020
|
16:46
Europe/Amsterdam

Van onschatbare waarde: informatie aflevering 3, 4 en 5

Dionne Stax presenteert elke woensdag om 20.35 uur op NPO 1 een nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde. In dit MAX-programma krijgen verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. Nieuw dit seizoen is een webonly bij het programma, waarin MAX de experts volgt tijdens een ‘gewone’ werkdag.

De experts
De gerenommeerde experts in Van onschatbare waarde zijn net als vorig seizoen: Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Bas Jonker. In de extra webonly Op pad met de experts volgt MAX hen tijdens een ‘gewone’ werkdag. Zo zien we hoe Ilse een schilderij laat renoveren en laat Bert zijn planetarium zien. De eerste aflevering, waarin Arnold centraal staat, is nu te zien op www.MAXVandaag.nl/vanonschatbarewaarde. Hij vertelt hierin hoe ‘het glaasje whisky’ is ontstaan. Bij het sluiten van een deal proost Arnold traditiegetrouw met de persoon waarmee hij zaken heeft gedaan.

Aflevering 3: Dure Whisky, een portret van Hofker en een ronzen aapje - woensdag 9 september
De vader van verkoper Andreas raakte als kleine jongen zo onder de indruk van Circus Sarrasani dat hij besloot zelf een miniatuurversie te bouwen. Tijdens en na WOII bouwde hij met alles wat hij in huis kon vinden. Andreas heeft het circus altijd gekoesterd en het overal laten zien. Nu hij zelf op leeftijd is zoekt hij iemand die het levensproject van zijn vader van hem wil overnemen.

Meneer Boddaert heeft een bijzonder designstuk: een bronzen aapje van de Nederlandse kunstenaar Jan Altorf. De experts zijn ervan onder indruk. Meneer Boddaert geeft Dionne op een briefje wat hij ervoor wil hebben. Zijn de experts bereid dat te betalen?

Verkoper Pauline kreeg een portret van de sjieke oma van haar overleden vrouw. Het portret is geschilderd door Wim Hofker, een Nederlandse schilder die vooral bekend is om zijn Balinese landschappen en danseressen. Die schilderijen brengen tienduizenden euro’s op, maar hoe zit het dan met zo’n portret?

Michel heeft geïnvesteerd in een fles whisky, uit het duurste vat dat ooit is verkocht. Hij gokt dat in ieder geval één van de experts zijn passie voor de drank deelt. Lukt het hem zijn fles te verkopen?

Aflevering 4: Gotische klok, glazen panelen, albasten beeld - woensdag 16 september
Verkoper Hans heeft een bijzondere Gotische klok, helemaal van ijzer. Hij is er dol op maar als verzamelaar moet je soms wat verkopen. Hij weet dat er interesse is voor zijn klok, maar kan hij er ook afstand van doen?

Verkoper Toon is een hartstochtelijk verzamelaar van kunst en antiek. Hij heeft zelfs een extra kasteel gekocht om het allemaal in kwijt te kunnen! Maar het is tijd om afscheid te nemen van een aantal beelden. Wie van de experts valt voor het romantische albasten beeld van een meisje en een herdersjongen?

Casper is de eigenaar van een bekende nachtclub in Amsterdam. Hij komt met enorme glazen panelen die jarenlang in de club gehangen hebben. Maar soms moet je het interieur vernieuwen en daarom moeten ze nu weg. Wie van de experts heeft hier plek voor?

Ineke heeft van haar moeder ooit een piepklein vaasje geërfd. Nu wil ze graag samen met haar dochter een reis naar Londen maken en hoopt ze dat het vaasje voldoende opbrengt voor de reis, een overnachting en een high tea.

Aflevering 5: Torenuurwerk, Ensinck-schilderij en een muziekkast - woensdag 23 september
Jan wil een Jaquemart-torenuurwerk verkopen. Het stond altijd in zijn huis en daar was het een echt 'conversation piece', een gigantische smeedijzeren klok met een pop van een beul er bovenop. Nu hij verhuisd is naar een appartement past het eigenlijk niet meer.

Jos heeft ruim 20 jaar geleden een schilderij van Ensinck gekocht dat hem aan zijn kleinkinderen deed denken. Die kleinkinderen zijn inmiddels ook in de 20 en kunnen wel een leuk zakcentje gebruiken tijdens hun studie. Jos wil de opbrengst van het schilderij aan hen schenken. Zijn de experts net zo weg van het schilderij als hij?

De vader van Els verzamelde muziekkasten, een soort voorlopers van de jukebox. Voor zijn dood heeft hij er één aan elk van zijn kinderen geschonken. Maar Els woont klein en ze kan het gevaarte eigenlijk niet kwijt: het is tijd om er afstand van te doen.

Mevrouw van de Werdt heeft al 40 jaar lang een wandkleed (gobelin) in bezit dat afkomstig is uit een kasteel. Ze heeft het altijd met veel liefde en zorg gekoesterd. De experts zijn dol op mevrouw, maar er ontstaat wat twijfel over de leeftijd van het kleed. Hoe lossen ze dat nou op?

Van onschatbare waarde
Zes afleveringen
Presentatie: Dionne Stax
Elke woensdag rond 20.35 uur op NPO 1
 

Webonly: Op pad met de experts
Elke maandag rond 16.00 uur op www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/Vanonschatbarewaarde | #Vanonschatbarewaarde