Hilversum,
18
april
2018
|
16:36
Europe/Amsterdam

Van onschatbare waarde: aflevering 2 en 3

19 en 26 april

Op donderdag 19 en 26 april om 21.30 uur op NPO 1 bij MAX twee nieuwe afleveringen van Van onschatbare waarde! Verkopers bieden weer bijzondere objecten aan de vier gerenommeerde kunst- en curiosa-experts aan. 

Aflevering 2 – donderdag 19 april om 21.30 uur op NPO 1
Deze aflevering begint met Merel. Zij neemt een ‘rad van fortuin’ of ‘rad van avontuur’ mee voor de experts. Het rad zorgde voor spanning en sensatie op Amerikaanse kermissen en in casino’s. In het rad zitten dollarbiljetten verwerkt uit de jaren 30. Het Amerikaanse object heeft jaren in een Nederlands museum gestaan. Het geld wil Merel graag investeren in een nieuwe keuken, maar levert het rad genoeg op om dat te kunnen bekostigen?

Wick is de trotse eigenaar van een zogenoemde kunst bierwagen. In juni 1962 was de opening van het Grand Hotel de Cocagne in Eindhoven en werd dit kunstwerk van Huib Noorlander onthuld in de lounge. Bij een overname, is het kunstwerk van de muur gehaald. De vader van Wick, die bij de technische dienst werkte, nam het mee naar huis. Wick ziet het object als de nalatenschap van zijn vader en wil de opbrengst graag delen met zijn broer en zus. Kan hij hen verrassen met een mooi bedrag?

Ook zien we Diederick met een Japanse plaquette. Geportretteerd is Prins en stadhouder Willem V te paard. Het Japans lakportret op koper, uit het laatste kwart van de 18e eeuw, zit in de originele houten lijst en is ingelegd met parelmoer. Diederick zet hoog in, maar gelukkig heeft hij enige onderhandelingsruimte.

De aflevering eindigt met Vittoria en haar Italiaanse draagstoel. Vittoria’s grootmoeder was een chique antiquair in Milaan en een gevestigde naam op de Italiaanse antiekmarkt. De draagstoel stond in haar huis. Als kind speelde Vittoria in de draagstoel. Na het overlijden van haar oma, erfde Vittoria haar huis mét alle spullen. Nu hoopt Vittoria een mooi bedrag voor de draagstoel te ontvangen.

Aflevering 3 – donderdag 26 april om 21.30 uur op NPO 1
Verkoopster Alice klopt ’s ochtends aan bij het pand van de Van onschatbare waarde-experts. Ze brengt een kunstbeen uit de 19e eeuw mee, dat ze vond in een motorzaak. Ze ruilde het ooit voor een wandgokkast. Een aantal experts is zeer geïnteresseerd in haar object. Maar merkt Alice dat tijdens haar onderhandeling, of zet ze te laag in?

Dan komt verkoper Hans aan. Hij verzamelt microfoons en heeft een heel bijzonder exemplaar mee: een BBC-microfoon uit de jaren 30, die hij gebruikte om in te zingen met zijn band. Hij zint op een nieuw microfoonproject en kan de opbrengst wel gebruiken. Vinden de experts de microfoon net zo bijzonder als hijzelf?

Tot slot staat Melle uit Harlingen voor de deur. Onder zijn arm een heuse Ferdinand Bol. Het gaat om een ets die de meesterleerling van Rembrandt in de 17e eeuw maakte. Op de ets staat ‘Het offer van Abraham’; een Bijbelse afbeelding uit het Oude Testament.

Verder aangeboden deze aflevering: een zeldzame gouden tas. 

De experts
Meer informatie over de vier experts in Van onschatbare waarde is te vinden via de volgende links: Ilse Daatselaar, Bert Degenaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.

Van onschatbare waarde
Donderdag 19 en 26 april om 21.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

www.maxvandaag.nl | #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde