Hilversum,
22
april
2022
|
15:09
Europe/Amsterdam

Valgevaar door trapliften aan muurzijde van de trap

Vrijdag 22 april

Op trappen in Nederlandse huizen wordt de loopruimte soms te smal na plaatsing van een traplift aan de muurzijde van de trap. Als dan ook de leuning is verwijderd, leidt dit tot een verhoogd valrisico van gewone trapgebruikers. Het op deze wijze plaatsen van een traplift is in strijd met de bouwregels, zeggen het Expertisecentrum Regelgeving Bouw en adviesbureau Goed Gebouw vanavond om 19.50 uur in Meldpunt bij MAX op NPO 2.

Bouwbesluit
Naar schatting tachtig procent van de trapliften in Nederland wordt aan de muurzijde van de trap geplaatst. De rail van de lift loopt dan via de buitenbocht van de trap langs de muurzijde. Omdat daarover de trapliftstoel omhoog en omlaag moet, wordt vaak de leuning verwijderd. Gewone trapgebruikers kunnen niet anders dan alleen het smalle deel van de traptreden gebruiken en missen hierbij de leuning. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en is volgens bouwadviesbureaus in strijd met het Bouwbesluit en de Woningwet. Het consumentenprogramma Meldpunt van MAX deed onlangs hierover een oproep en ontving van kijkers tientallen meldingen. Het programma laat hiervan vanavond twee voorbeelden zien.

Te smal
Meldpunt liet dr. ir. Nico Scholten van Expertisecentrum Regelgeving Bouw beide situaties bekijken. Volgens hem is de loopruimte na plaatsing van de traplift te smal en had de leuning niet verwijderd mogen worden. Dat bevestigt Aldo de Jong, bouwadviseur van Goed Gebouw en secretaris van de Adviescommissie Toepassing en Gelijkwaardigheid Bouwvoorschriften. In één geval heeft de gemeente de fout toegegeven en wordt de traplift verplaatst naar de andere kant. 

Topje van de ijsberg 
Trapliftfabrikanten zeggen tegen Meldpunt dat ze van de gemeentes, binnen het kader van de WMO, de goedkoopste oplossing moeten kiezen. Gemeentes zeggen dat de trapliftfabrikanten de expertise hebben om te bepalen aan welke kant van de trap de traplift kan komen. Volgens Scholten en De Jong, die vanavond in Meldpunt te gast zijn, zijn de meldingen aan het tv-programma het topje van de ijsberg. De afgelopen jaren zijn honderdduizenden trapliften geplaatst in vaak smalle trapgaten. De komende jaren zullen dat er, door de vergrijzing, veel meer worden. Volgens de bouwadviseurs moet er strengere controle komen op de naleving van de bouwregels bij het plaatsen van trapliften.

Kamervragen 
Kersvers PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken gaat Kamervragen stellen over dit onderwerp. "De keuze voor een goedkopere, maar onveilige traplift is niet acceptabel en gaat tegen het Bouwbesluit in. Dit is extra schrijnend omdat het ook de gemeente is die toezicht moet houden op het Bouwbesluit. Het is belangrijk dat er snel een beter beeld komt hoe groot dit probleem is." zegt Kuiken in een reactie.

MAX: Meldpunt 
Vrijdag 22 april 
Om 19.50 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin 
MAXMeldpunt.nl meldpunt@omroepmax.nl

Facebook.com/MAXMELDPUNT | Twitter.com/MAXMELDPUNT | @MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt