Hilversum,
02
oktober
2017
|
18:00
Europe/Amsterdam

Vaarwel Nederland

Voorjaar 2018

Gelukszoekers werden ze genoemd, de Nederlanders die in de jaren 50 de oversteek waagden naar het nieuwe land. Door de verwoestingen van de oorlog, het gebrek aan werk en de dreiging van de Russen raakten veel mensen in de ban van emigratie. In 1948 dacht 1 op de 3 Nederlanders erover om ons land te verlaten. Ruim een half miljoen stapten ook echt op de boot op zoek naar avontuur, vrijheid, werk en ruimte. In de nieuwe documentaireserie Vaarwel Nederland volgt MAX het spoor van deze landverhuizers uit de jaren 50.

Met welk gevoel verlieten zij hun vaderland? En wat waren hun dromen en verwachtingen? Aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, archiefbeelden en dagboeken vertelt de serie de geschiedenis van deze landverhuizers.

Voor veel emigranten waren de eerste jaren na het vertrek een grote desillusie. Het leven was veel harder dan thuis werd voorgesteld. Lange werkdagen op de boerderij en een nieuw leven opbouwen zonder familie viel niet mee. Veel emigranten verlangden hevig naar Nederland, maar er was geen weg meer terug. Toch lukt het om een nieuw leven op te bouwen. Na meer dan 60 jaar voelen ze zich thuis. Maar nu deze eerste generatie naoorlogse emigranten ouder wordt, groeit de heimwee naar een Nederland dat niet meer bestaat.

Researcher Carmen Fernald: “Bijna iedereen heeft wel iemand in de familie die naar Canada of Australië is gegaan. Deze verhalen moeten verteld worden nu het nog kan. Want deze mensen vormen een belangrijk hoofdstuk in de naoorlogse geschiedenis van Nederland.”

Facebook.com/MAXDOCUMENTAIRES | @MAXDOCUMENTAIRE | #VAARWELNL