Hilversum,
07
september
2022
|
14:21
Europe/Amsterdam

Tweede seizoen De Grote Kleine Treinencompetitie vanaf 8 oktober bij MAX

In De Grote Kleine Treinencompetitie gaat presentator André van Duin samen met juryleden Evan Daes en Joyce van Diepen op zoek naar de beste modelspoorbaanbouwers van Nederland. In zes afleveringen strijden zes teams onder leiding van hun teamcaptain tegen elkaar om de mooiste en meest creatieve modelspoorbaan te realiseren. De Grote Kleine Treinencompetitie is te zien vanaf zaterdag 8 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

André van Duin“Ik verheug me op het tweede seizoen, want ik heb als kind nooit met treintjes gespeeld dus voor mij is dit een fantastische inhaalslag. Het is een feest om te zien hoe mensen met veel passie uit het niets een complete modelspoorbaan weten te bouwen binnen een paar dagen.”

Nieuw in het tweede seizoen is dat de jury de lat hoger heeft gelegd voor de bouwers; ieder team krijgt te maken met verplichte elementen die ze moeten verwerken in het ontwerp van hun modelspoorbaan. Verplichte elementen kunnen bijvoorbeeld zijn: hoogte- of diepteverschillen in de baan of een overbrugging van minimaal een meter. Een bekend onderdeel dat dit seizoen terugkeert is de dwarsligger: een object dat de teams in hun modelspoorbaan moeten gebruiken, deze test het improvisatietalent van de teams. Dit levert voor het winnende team van de dag gelijk een voordeel op: een half uur langer doorbouwen dan de andere teams. 

Thema’s
In elke aflevering wordt er aan de hand van een thema een compleet nieuwe wereld gecreëerd. De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend. De zes thema’s die we dit seizoen voorbij zien komen zijn: Beroemde Treinreizen, Beroemde Sprookjes, Nederland oh Nederland, Werk aan de Winkel, Op vakantie in Europa en de Vier Jaargetijden.

Juryleden
In het tweede seizoen van De Grote Kleine Treinencompetitie hebben we ook weer twee juryleden. Evan Daes kennen we nog uit seizoen 1, naast hem is Joyce van Diepen aangeschoven als jurylid.

Evan Daes begint zijn carrière bij de Belgische Spoorwegen. Inmiddels is hij een hoog aangeschreven en bekend modeltreinbouwer in Nederland, België, maar ook daarbuiten. Hij bouwt modelspoorbanen en diorama’s volgens verschillende thema’s en schalen en streeft er vooral naar om een realistische sfeer na te bouwen. Daes heeft met zijn eigen modelbanen op meerdere (inter)nationale modelexposities gestaan en mocht zich twee keer winnaar noemen van de award op On traXS, de modelexpositie van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Evan Daes“Ik ben blij dat we met dit tweede seizoen wederom kunnen laten zien hoe leuk en kleurrijk deze hobby is.”

Joyce van Diepen werkt sinds haar afstuderen aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie als Production Designer mee aan diverse film- en tv-producties. Als vormgever voor film en tv bedenkt ze aan de hand van een scenario of een verhaal hoe de wereld op beeld eruit moet komen te zien. Ze heeft onder andere haar visie uitgevoerd voor succesvolle tv series zoals: Het Jaar van Fortuyn, BuZa en Penoza I & II.  Joyce is een creatieve duizendpoot en werkt ook als interieurontwerper en met veel ambitie schrijft ze verhalen. Voor de jeugdfilm Sila, de slagersdochter schreef ze mee aan het scenario en voor de animatiefilm Vrije Vogel schreef ze niet alleen het scenario maar voerde ze ook de regie. 

De Grote Kleine Treinencompetitie (6 afleveringen)
Zaterdag 8 oktober
Om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: André van Duin

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #kleinetreinen

De Grote Kleine Treinencompetitie is de Nederlandse variant van het succesvolle Britse format The Great Model Railway Challenge op Channel 5. Met al meerdere seizoenen en vele kijkers is het inmiddels een succesvol en geliefd programma op de Britse televisie. Jong en oud zijn wekelijks gecharmeerd van de miniatuurwerelden die de deelnemers met veel precisie opbouwen.