Hilversum,
30
april
2019
|
12:03
Europe/Amsterdam

Tweede aflevering In de voetsporen van D-Day

Vrijdag 3 mei om 21.10 uur op NPO 2

Op vrijdag 3 mei om 21.10 uur is op NPO 2 de tweede aflevering van de MAX-serie In de voetsporen van D-Day te zien. Presentator Philip Freriks spreekt met onder meer de Nederlandse veteraan André Hissink en paratrooper Frank Pendergast. In navolging op de serie is elke vrijdag om 21.50 uur een special te zien met Philip Freriks op NPO 2 extra over de mythes rondom D-Day: D-Day Mythes.

Er wordt vaak gesuggereerd dat het wel heel lang heeft geduurd voordat de bevrijding van Europa kon worden ingezet. Te lang, volgens sommigen. En na maanden van voorbereiding zijn 338.000 manschappen klaar om Europa te bevrijden. De strategie van D-Day is verwarring stichten en de Duitsers verrassen. De operatie wordt opgebouwd met luchtaanvallen en luchtlandingen midden in de nacht, en landingen op de stranden bij het ochtendkrieken.

In de tweede aflevering van In de voetsporen van D-Day spreekt Philip Freriks met onder meer de Nederlandse veteraan André Hissink en paratrooper Frank Pendergast. Hissink vertelt over de luchtaanvallen in de dagen voorafgaand aan D-Day. Hissink was navigator op een bommenwerper B-25 Mitchell en vloog boven de Franse kust om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen. Pendergast vertelt over de nacht waarin de Pegasus Bridge werd veroverd.

Over In de voetsporen van D-Day
Philip Freriks reist 75 jaar na D-Day mee met de hoofdrolspelers van Operatie Overlord. Philip spreekt met enkele van de weinige nog levende ooggetuigen van de desbetreffende dag. Met deze mannen, geallieerden en Duitsers die allemaal 95 jaar of ouder zijn, reist Philip terug naar de plekken waar zij gevochten hebben. Aan de hand van hun verhalen, archiefmateriaal en dagboekfragmenten zijn er levensechte reconstructies gemaakt.

Wekelijkse special D-Day Mythes op NPO 2 extra
In navolging op het MAX-programma In de voetsporen van D-Day zendt NPO 2 extra wekelijks op vrijdag om 21.50 uur een special uit over mythes rondom D-Day: D-Day Mythes. Sommige verhalen zijn in de doofpot gestopt en andere verhalen hebben een hele andere context gekregen. Zo zijn er allerlei mythes ontstaan. Presentator Philip Freriks legt bij elke aflevering een bijzondere mythe voor aan militair historicus Christ Klep. Samen proberen ze deze mythes te ontrafelen, vanuit een militair-historisch en soms ook technisch perspectief.

In de voetsporen van D-DayVrijdag 3 mei
Om 21.10 uur op NPO 2
Presentator: Philip Freriks
www.maxvandaag.nl

D-Day Mythes
Elke vrijdag om 21.50 uur
Op NPO 2 extra
Presentator: Philip Freriks
www.maxvandaag.nl 

Facebook.com/MAXDocumentaires | @MAXDocumentaire | #indevoetsporenvandday