Hilversum,
02
maart
2018
|
10:55
Europe/Amsterdam

Trotse (groot)ouders paralympische sporters in De Olympische genen van...

MAX Vandaag bezoekt ter gelegenheid van de Paralympische Winterspelen in PyeongChang, die op 9 maart van start gaan, de trotse (groot)ouders van drie paralympische sporters. In de serie zien we de familieleden van Linda van Impelen, Jeroen Kampschreur en Bibian Mentel. De Olympische genen van… is vanaf nu te zien op MAX Vandaag én op verschillende tijdstippen op NPO 1 en 2.

MAX blikt met de (groot)ouders van paralympische sporters terug op het leven van hun (klein)kind en kijkt me ze vooruit naar de Spelen van PyeongChang. Welke bijdrage leverden de (groot)ouders aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? In de driedelig serie komen aan het woord: de oma en moeder van Linda van Impelen, de ouders van Jeroen Kampschreur en de moeder van Bibian Mentel.

Linda van Impelen
Linda van Impelen gaat al van jongs af aan skiën met haar familie. Het kan haar niet snel genoeg gaan. In 2009 krijgt Linda een ernstig auto-ongeluk in Australië, waardoor zij een dwarslaesie oploopt. Vanaf dan is ze veroordeeld tot de rolstoel. Maar ze pakt het skiën weer op en hoopt nu een gouden medaille te winnen tijdens het paralympisch toernooi zitskiën in PyeongChang.

Jeroen Kampschreur
Jeroen Kampschreur is geboren zonder scheenbenen en komt daardoor al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Hij lijkt al jong een sportief talent te hebben, dat zich uit in zitskiën en rolstoelbasketbal. Die laatste sport heeft hij een tijd geleden laten varen, zodat hij zich volledig kan richten op het zitskiën.

Bibian Mentel
Het gaat snowboardster Bibian Mentel voor de wind, totdat ze op haar 27e een blessure oploopt die maar niet wil genezen. Na het maken van een scan blijkt dat Bibian botkanker heeft. De kanker is in een zo gevorderd stadium, dat alleen amputatie van een groot deel van haar been de enige mogelijkheid is om uitzaaiing te voorkomen. Bibian is sterk en herstelt snel, maar de kanker blijft niet weg. Het komt meer dan acht keer terug. Maar Bibian is een doorzetter: de vele tegenslagen weerhouden haar er niet van om haar sport te blijven beoefenen.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen interviewde MAX Vandaag de (groot)ouders van zeven olympische sporters.

De Olympische genen van…
Vanaf vandaag op MAX Vandaag
Op verschillende tijdstippen op NPO 1 en 2