Hilversum,
05
mei
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend (5-5-2014)

Tijd voor MAX staat op Bevrijdingsdag stil bij mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven. Meer dan 45 miljoen mensen op de wereld zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Voor deze mensen zet Stichting Vluchteling zich in. Door het verlenen van onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Verhalen van toen en nu, met reportages van Waldemar Torenstra die onlangs in Libanon het werk van de Stichting met eigen ogen heeft gezien.

“Niemand kiest ervoor om vluchteling te zijn. We kunnen niet zomaar toekijken. Het is onze plicht om deze mensen te helpen”; aldus Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling die vandaag bij Tijd voor MAX aan tafel zit.

Het verhaal van toen – WO II
Micha Schliesser kan uit eigen ervaring vertellen hoe het is om te moeten vluchten en als vluchteling te leven. Hij bracht zijn kinderjaren door in kamp Westerbork en heeft het kamp als een van de weinigen overleefd. Wat doet het met een gezin als je huis en haard moet achterlaten, op weg naar een onzekere toekomst? Hoe voelt het om te moeten vluchten voor oorlog en geweld? En hoe is het om te leven en op te groeien in een vluchtelingenkamp?

Het verhaal van nu – Syrië
Het verhaal van nu wordt verteld aan de hand van de grootste humanitaire ramp van dit moment; de situatie in Syrië.Door de burgeroorlog in Syrië hebbeninmiddels ruim 9 miljoen Syriërs behoefte aan humanitaire hulp. 6,5 miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen en zoeken veiligheid elders in hun eigen land.Daarnaast vangen buurlanden Irak, Jordanië, Libanon en Turkije inmiddels ruim 2,7 miljoen vluchtelingen op. Stichting Vluchteling helpt de vluchtelingen in Syrië en in buurlanden Irak, Jordanië en Libanon.

Waldemar Torenstra ging speciaal voor Stichting Vluchteling naar Libanon, om met eigen ogen te zien wat miljoenen Syrische vluchtelingen hier doormaken. Hij bezochtverschillende kleine tentenkampjes in Libanon. In Libanon wonen nu 5 (5 miljoen) miljoen mensen, waarvan 1 miljoen vluchtelingen. Hij ontmoette het meisje Montaha, 2,5 jaar en gevlucht met haar ouders, omdat ze in Syrië geen medicijnen meer kon krijgen voor haar diabetes. Tijdens de vlucht naar Libanon, raakte het meisje in coma. Zo kwam ze aan in het kamp.

Hij bezocht ook stedelijke vluchtelingen in Beiroet, waar hij werd geconfronteerd met het feit dat de helft van de vluchtelingen in de steden wordt opgevangen. Hij ontmoette een ouder echtpaar dat noodgedwongen huis en haard moest verlaten, nu in een veel te duur en te klein huurhuisje zit. Aan alles is een tekort. De zoon van 15 moet werken zodat de dochter naar school kan. Het leven van deze mensen is ingrijpend veranderd. Zo hadden ze een leven zoals een gemiddeld Nederlands gezin, nu hebben ze niks meer.

MAX: Tijd voor MAX 
Maandag 5 mei om 17.35 uur op NED 2
www.tijdvoormax.nl