Hilversum,
15
maart
2017
|
14:39
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX vraagt aandacht voor diabetes

Dinsdag 11 april

Op dinsdag 11 april vraagt Tijd voor MAX vanaf 17.10 uur op NPO 1 aandacht voor diabetes. Deze vaak onderschatte ziekte heeft ernstige gevolgen voor het dagelijks leven van ruim 1,2 miljoen Nederlanders. De 10-jarige Nienke en de 43-jarige Sandra vertellen hun verhaal over een leven met diabetes. Ook zien we professor Bart Roep (LUMC), het is zijn drijfveer om diabetes te genezen. Acteur Joost Buitenweg is ook te gast, zijn twee zoons hebben diabetes type 1.

Bij een kind met diabetes staat het dagelijks leven van het gehele gezin in het teken van de ziekte. Er moet dag en nacht insuline worden geprikt om de bloedsuiker op peil te houden. Een verkeerde hoeveelheid insuline kan fataal zijn. Acteur Joost Buitenweg weet hoe zwaar dit kan zijn. Zijn beide zoons hebben diabetes type 1. Hij vertelt hierover in de studio.

Hoe zwaar het leven met diabetes is, blijkt uit twee aangrijpende reportages over Nienke en Sandra. Nienke's moeder vreest voor de complicaties die haar dochter kunnen treffen. Een nachtmerrie die werkelijkheid werd voor Sandra, toen ze als twintiger gewrichtsklachten kreeg en zenuwpijn aan haar been, voeten en handen. Sindsdien leeft ze met constante pijn. Openhartig vertellen zij hun verhaal om aandacht te vragen voor de gevolgen van diabetes. 

Professor Bart Roep, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, vertelt over veelbelovend onderzoek naar genezing van diabetes type 1. Hij ontrafelde de afgelopen jaren veel geheimen over dit type diabetes. En hij ontwikkelde een nieuwe celtherapie, die ervoor moet zorgen dat de cellen die insuline maken met rust worden gelaten door het afweersysteem. ”Nog maar zo kort geleden was diabetes type 1 een dodelijke ziekte. En vervolgens konden we alleen de symptomen van diabetes type 1 bestrijden, zoals we nu doen met insuline spuiten. Maar nu willen we echt de ziekte zelf aanpakken en diabetes genezen.”

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financiëren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname en samenwerking met werkgevers en partners om werkend Nederland minder te laten zitten.

Tijd voor MAX
Dinsdag 11 april om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Marc Klein Essink
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/TijdvoorMAX| #TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX