Hilversum,
16
november
2016
|
09:38
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX vraagt aandacht voor darmkanker

Dinsdag 13 december

Hilversum, 16 november – Dinsdag 13 december vraagt Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1 aandacht voor de ruim 70.000 Nederlanders die lijden aan darmkanker. Darmkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Iedere dag krijgen ruim veertig mensen de diagnose. De vrouw van presentator Roelof Hemmen overleed 6 jaar geleden aan de gevolgen van deze ziekte. In Tijd voor MAX vertelt hij zijn verhaal

Ondanks het feit dat andere vormen van kanker steeds beter te behandelen en te genezen zijn, zien we bij darmkanker een stijging in het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks overlijden ruim 5000 mensen aan de gevolgen van darmkanker. Ook voor degenen die de ziekte overwinnen zijn de gevolgen vaak ingrijpend: een grote(re) kans op herhaling, uitzaaiingen naar andere organen en bijvoorbeeld het moeten leven met een stoma.

Te gast is onder anderen Roelof Hemmen. Zijn vrouw overleed aan de gevolgen van darmkanker. “Darmkanker is een echte killerziekte. Zes jaar geleden heb ik van dichtbij het lijden en overlijden van mijn vrouw meegemaakt en heb de leegte gevoeld toen ze er niet meer was.” Roelof beseft zich maar al te goed dat zijn verhaal niet uniek is. “Er zijn jaarlijks duizenden mensen die als patiënt of naaste te maken krijgen met deze heftige ziekte. Preventie is van groot belang en als mensen eenmaal ziek zijn is het ontzettend belangrijk dat ze goed verzorgd en behandeld worden met zo min mogelijk pijn.”

In de uitzending horen we over nieuwe technieken, kennis en inzichten om darmkanker te kunnen voorkomen en te genezen.

Over de Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting staat achter de 2 miljoen buikpatiënten in Nederland. Dit door financiering van onderzoek om maag-, lever- en darmziekten te voorkomen en te bestrijden en de kwaliteit van leven en de toekomst van buikpatiënten te verbeteren. De Maag Lever Darm Stichting financiert wetenschappelijk onderzoek dat helpt om darmkanker eerder op te sporen, geeft voorlichting en helpt behandelingen te verbeteren. Het onderzoek loont. Bij darmkanker heeft onderzoek ertoe geleid dat de 5-jaarsoverlevingskans sinds 1989 gestegen is van 50 procent naar 62 procent. Deze trend wil de Maag Lever Darm Stichting doorzetten.

Tijd voor MAX
Dinsdag 13 december om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl
www.facebook.com/TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX