Hilversum,
06
november
2017
|
15:57
Europe/Amsterdam

Tijd voor MAX: van 6 tot en met 10 november

Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1

 Maandag 6 november om 17.10 uur op NPO 1
Wie heeft er in de jaren 80 niet Stiekem Gedanst omdat De Bom nog niet was gevallen? Wellicht in België? De tijden mogen dan veranderd zijn, de magie van deze klassiekers uit de hoogtijdagen van de Nederpop is nog lang niet uitgewerkt. Het is om die reden dat enkele muzikanten die destijds betrokken waren bij de Nederlandstalige hausse hun krachten hebben gebundeld in de Nederpop All Stars Band, om de mooiste Nederlandstalige nummers uit die periode op het podium te laten herleven. Met zanger Henk Temming van Het Goede Doel en frontman Erik Mesie van Toontje Lager blikken Sybrand en Martine alvast vooruit op deze theatertournee vol muzikale pareltjes. Uiteraard treedt de Nederpop All Stars Band ook op!

Salo Muller werkte van 1958 tot 1972 als fysiotherapeut en masseur bij het roemruchte Ajax en nam menig legendarisch voetballer op zijn massagetafel onder handen. In zijn nieuwste boek Mijn Ajaxjaren staan niet alleen de mooiste anekdotes over die succesperiode van de Amsterdamse voetbalclub, maar gaat het ook over de spelschema’s, trainingskampen en kleedkamergesprekken.

Binnenkort start het nieuwe seizoen van Hunted, het programma waarin twaalf ‘gewone’ burgers drie weken lang uit handen moeten zien te blijven van een team opsporingsspecialisten. In Tijd voor MAX praten Sybrand en Martine met Jobien Berkouwer, voormalig hoofdinspecteur van politie en nu als profiler betrokken bij Hunted.

In de keuken staat, zoals vertrouwd, culinair expert Janny van der Heijden om weer iets verrukkelijks te bereiden.

Dinsdag 7 november om 17.10 uur op NPO 1
Zangeres Kathleen Aerts was tien jaar lang een van de gezichten van de populaire groep K3. Nu verschijnt van haar hand het voorleesboek Lilly en Max in de wereld van oma, over twee kinderen die door een magisch toeval in de geheel eigen wereld van hun dementerende oma terechtkomen en merken dat het daar veel kleurrijker en vrolijker is dan gedacht. Kathleen putte voor het boek uit haar eigen ervaringen met haar eigen jongdementerende moeder, over wie ze eerder al Voor altijd mijn mama schreef. In de studio vertelt Kathleen waarom ook dit kinderboek er moest komen.

Dinsdag 7 november is componist en pianist Cor Bakker te gast bij Tijd voor MAX. Binnenkort is Cor in het Amsterdamse theater De Roode Bioscoop drie avonden lang te zien met de voorstellig Cor Bakker voor de Leeuwen, een experimentele show waarin de getalenteerde musicus een voor hem onbekende gast ontvangt. Is het een man, een vrouw, een klassiek geschoold iemand of komt hij of zij misschien juist meer uit de hoek van jazz of pop? Aan tafel vertelt Cor wat hij van deze spannende voorstellingen verwacht en of er wellicht mystery guests zijn die hij liever niét tegenkomt.

Onlangs ontvingen iets meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens via de post een pakketje met jodiumpillen om, in het geval van een kernramp, in te nemen. Waarom krijgen niet álle Nederlanders ze?  Huisarts dokter Ted van Essen legt uit hoe dit zit en wat die pillen precies doen.

In de keuken staat ambachtelijk slager Gertjan Kiers. Gertjan is een man met een missie; hij zou graag willen dat de consument weet dat er meer is dan het speklapje, de slavink en de gehaktbal. Daarom schreef hij de Vleesbijbel, hét naslagwerk voor de vleesliefhebber. Een nominatie voor Het Gouden Kookboek heeft Gertjan al op zak. Bij Tijd voor MAX maakt hij de langzaam gegaarde kalfssukade met bloedworst!

Woensdag 8 november om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag 10 november gaat het herfstseizoen van College Tour van start, de NTR-programmareeks waarin Twan Huys interessante binnen- en buitenlandse gasten interviewt in een zaal vol studenten, die ook een duit in het zakje mogen doen. Natuurlijk blikken Sybrand en Martine met Twan terug op spraakmakende momenten uit het afgelopen seizoen. Wie staan er nog op het verlanglijstje van Twan?

Zangeres en muzikante Frédérique Spigt trekt al bijna haar hele leven van podium naar podium en is dus voortdurend onderweg. Reden voor haar om voor haar nieuwste album en theatertour met de veelzeggende titel The Road, de allermooiste songs te selecteren die over vertrekken, reizen, heimwee en naar huis terugkeren zijn geschreven. Ze kon daarbij putten uit het repertoire van The Stones, Janis Joplin, Neil Young en nog veel meer beroemde artiesten. Bij Tijd voor MAX vertelt Frédérique over de magie van het on the road zijn en natuurlijk brengt ze samen met haar band iets ten gehore!

Over eten is al veel geschreven, maar desondanks blijven er toch altijd prangende vragen: waarom smaakt voedsel op een blauw bord bijvoorbeeld zouter en eten we in gezelschap aanzienlijk méér? De Britse professor Charles Spence zocht het uit en schreef er het boek Gastrofysica over. Wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere is in de studio om zijn bevindingen toe te lichten.

Het nieuwe seizoen van Met het Mes op Tafel is weer begonnen en presentator Herman van der Zandt vertelt aan tafel hoe hij de kandidaten ditmaal uit de tent probeert te lokken.

In de keuken woensdag 8 november de splinternieuwe winnaar van Heel Holland Bakt, Hans Spitsbaard. De verwachtingen zijn hooggespannen, wat zou hij Sybrand en Martine voorschotelen?

Donderdag 9 november om 17.10 uur op NPO 1
Te gast is journaliste Liesbeth Smit die een boek schreef over de vooroordelen die er bestaan over de zogenaamde ‘introverte mens’, want: introverte mensen mogen dan niet van grote groepen houden, ze zijn beslist niét saai, niét verlegen en niét zielig. En Liesbeth kan het weten, want ze is zelf introvert en bepaald geen muurbloempje.

De Tilburgse filmmakers Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos maakten de documentaire No Place for a Rebel, over de Oegandese kindsoldaat Opono Opondo. De documentaire, die toont hoe Opono worstelt met de regels van de burgermaatschappij en met vragen over schuld en verantwoordelijkheid, was al te zien op het Movies that Matter Festival en draait nu ook in de bioscopen. Bij Tijd voor MAX vertellen Maartje en Ariadne hoe ze tot dit onderwerp kwamen.

In de keuken staat tv-kok Mounir Toub, bekend van het dagelijkse programma Kook mee met MAX. Hij zet donderdag 9 november iets heerlijks op tafel.

Tenslotte: in de theatervoorstelling I’m a Soulman draait alles om het legendarische platenlabel STAX, dat eind jaren 50 van de vorige eeuw in Memphis, Tennessee werd opgericht door een blanke broer en zus. Dit label gaf ‘zwarte’ artiesten als Sam & Dave, Isaac Hayes en Otis Redding eindelijk een podium. De show schetst het verhaal van hun snel rijdende ster tegen de achtergrond van een door rassenscheiding en –rellen verscheurd Amerika, en laat de bijbehorende grote soulhits uit die tijd herbeleven. Bij Tijd voor MAX speelt de band met zanger Steffen Morrison (bekend van The Voice) en zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld het befaamde titelnummer van de voorstelling, I’m a soulman.

Vrijdag 10 november om 17.10 uur op NPO 1
Vrijdag 10 november een graag geziene en veelzijdige gast in Tijd voor MAX: oud-Olympisch zwemkampioene, oud-staatssecretaris én voormalig voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra. Tegenwoordig is Erica natuurlijk vooral bekend van het programma Erica op Reis. In de eerste aflevering van de nieuwe reeks is te zien hoe Erica zich op haar eigen enthousiaste wijze onderdompelt in het dagelijks leven van de inwoners van de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

In de Amsterdamse Westergasfabriek wordt de zestiende editie van de Sieraad Art Fair gehouden. Eigenaresse van de Westergasfabriek Maya Meijer-Bergmans opende de fair en heeft speciaal voor Sybrand en Martine wat prachtige sieraden meegenomen. Onlangs verwierf ze zelf ook een kostbaar kleinood: Paleis Soestdijk!

Donderdag wordt tijdens de Avond van het Kookboek het Gouden Kookboek uitgereikt. De gelukkige winnaar zit aan tafel bij Tijd voor MAX.

In de keuken staat zoals elke vrijdag Meester Patissier Robèrt van Beckhoven, die weer iets overheerlijks bereidt.

Het International Symphonic Orchestra Lviv en The New Romanian Choir vieren in heel Europa gezamenlijk triomfen met hun magistrale interpretatie van Carl Orff’s meesterwerk Carmina Burana, een op 13e eeuwse bronnen gebaseerd muzikaal spektakelstuk met nog altijd een enorme mystieke aantrekkingskracht. Wat deze uitvoering zo bijzonder maakt vragen Sybrand en Martine aan Raymond Janssen, de Nederlandse dirigent die de leiding heeft over het uit 135 personen bestaande orkest en koor. Een orkest en koor moet je natuurlijk horen. Om deze reden zijn álle 135 gepassioneerde zangers en musici in de studio om het absolute hoogtepunt van de Carmina Burana, het prachtige O Fortuna, op indrukwekkende wijze te vertolken. Een heel bijzonder optreden.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen
www.tijdvoormax.nl

Facebook.com/TijdvoorMAX | @TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX